De zandweg aan de Delderveenweg in Zwartebroek.
De zandweg aan de Delderveenweg in Zwartebroek. Lokaal Belang

Zwartebroekers zijn zandweg voor de deur zat

14 mei 2020 om 09:35 Nieuwbouw

ZWARTEBROEK Een zandweg aan de Delderveenweg in Zwartebroek is bewoners van de straat een doorn in het oog. Ruim drie jaar geleden werden de woningen opgeleverd, maar de bouwweg voor de deur ligt er nog altijd. ,,Ik snap best dat er in een nieuwe wijk een bouwweg nodig is, maar drie jaar lang?”

Jannes Bijlsma

Bewoner Jaap van der Weerd is ten einde raad. Hij komt voor zijn werk veel op bouwplaatsen, maar heeft nog nooit gehoord van zo’n lange periode voor dergelijke zandwegen. ,,Zo'n weg wordt een bouwweg genoemd, maar ik noem het een zandweg. Het zand ligt bij ons overal in de woonkamer. Als de zon schijnt, dan komt er bij elke auto die voorbij komt een enorme stofwolk omhoog. Als het regent, is het een enorme modderpoel. Het is vreselijk.” Er zijn wel wadi’s aangelegd om het regenwater te verwerken, maar het onkruid staat tot aan de knieën, zegt Van der Weerd. ,,Het wordt gewoon niet bijgehouden. Nu met die regen, groeit het gewoon heel hard. Op deze manier word je toch een stuk woonplezier ontnomen.”

ZORGCENTRUM De Zwartebroeker las afgelopen week in deze krant dat de bouw van het zorgcentrum Dwarsakker afgelopen week is gestart, na jaren van voorbereiding. Hij vroeg zich daarop nog maar weer eens af wanneer de straat voor zijn deur wordt verhard. ,,Ik heb contact opgenomen met de gemeente Barneveld. Die verwees mij door naar de stichting Dwarsakker, de initiatiefnemer van het project van het zorgcentrum. Die gaf aan dat er nog wordt gebouwd en de bouwweg daarom nog wel even blijft liggen, maar ik vind dat het zo echt niet langer kan.”

NIET VEILIG Oppositiepartij Lokaal Belang in de gemeenteraad is het met Van der Weerd eens. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers vroeg dinsdag tijdens een commissievergadering aan het college van b. en w. om een actieplan om de definitieve weg nog voor het herfstseizoen te realiseren. Ze zei dat kinderen niet echt veilig buiten kunnen spelen en bewoners hun woning met de auto moeilijk kunnen bereiken. ,,Wij denken ook aan de bereikbaarheid van de veiligheidsdiensten. Wij begrijpen dat er ontwikkelingen zijn in Zwartebroek, maar je kunt bewoners niet drie jaar lang aan een zandweg laten wonen.” Wethouder Van de Burgwal gaf aan Pluimers’ vraag door te geleiden naar zijn collega binnen het college, wethouder Aart de Kruijf.

SPUUGZAT Woordvoerder Henk Smit van de Stichting Dwarsakker geeft in een reactie aan de gevoelens van Van der Weerd goed te begrijpen. ,,Je weet dat als je in een nieuwbouwwijk gaat wonen, dat daar nog enige tijd verder wordt gebouwd. Maar ik snap ook dat je een situatie met zo'n weg voor je deur na drie jaar spuugzat wordt. Zeker met het huidige droge weer - en vorig jaar zomer was ook zo droog - is dat geen pretje." Hij heeft echter goed nieuws voor Van der Weerd: de weg wordt binnen afzienbare tijd verhard. ,,Er zijn nu nog enkele woningen in aanbouw. Deze worden binnen een paar weken opgeleverd. Daarna wordt de weg verhard." Smit geeft aan dat er vóór de bouw bewust is gekozen voor een bouwweg op zand. ,,We hebben ook aan beton gedacht, maar dat zou de prijs van de woningen verhogen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie