Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Barneveld wil biodiversiteit op hoger plan

14 mei 2020 om 09:58 Natuur en milieu

BARNEVELD De gemeente Barneveld gaat de komende tijd in gesprek met onder meer wijkplatforms, verenigingen voor Plaatselijk Belang en LTO Gelderse Vallei om plannen en ideeën op te halen voor nieuw groen in de wijken en in het buitengebied. Ook volgt een enquête voor het burgerpanel. Doel is om de zogeheten biodiversiteit te verbeteren en daarmee de leefomgeving voor kwetsbare plant- en diersoorten, die nu te veel onder druk staat.

Wouter van Dijk

,,We staan nu aan het begin van dit proces. Alle ideeën en plannen zijn welkom, zodat we op een later moment concreet aan de slag kunnen'', zei wethouder André van de Burgwal woensdagavond tijdens de (online) vergadering van de raadscommissie Samenleving. Dit in reactie op concrete vragen vanuit de commissie over onder meer het uitbreiden van bossen en parken en het versteken van de ecologische hoofdstructuur in het buitengebied (Henk Wiesenekker, ChristenUnie) of extra financiële ruimte voor boeren voor natuurontwikkeling (Theo Bos, VVD). ,,Ik begrijp de gretigheid van de raadsleden, maar we beginnen nu eerst met het verzamelen van plannen'', aldus Van de Burgwal. ,,Waarbij we ook goed willen kijken op welke manieren nieuwe groene ideeën elkaar kunnen versterken en hoe we werk met werk kunnen maken door bijvoorbeeld ontwikkelingen te combineren met onderhoudswerk, riolering of waterberging.''

Hoewel de concrete vertaling van het plan voor meer biodiversiteit dus nog moet volgen, kunnen bestaande groene plannen die al in beeld zijn, wel gewoon doorgepakt worden, benadrukte de wethouder. ,,Dat staat natuurlijk niet stil.'' Te denken valt dan aan het plan van wijkplatform Oldenbarneveld voor vergroening van het Oldenbarneveldplein, de aandacht voor biodiversiteit in nieuwbouwwijk Bloemendal en het groenplan van Plaatselijk Belang Barneveld voor het dorpscentrum van Barneveld. Dat laatste plan komt vanavond in de commissie Grondgebied aan de orde tijdens de behandeling van de centrumvisie. ,,Een uitgebreid en goed doordacht plan, overigens'', gaf Van de Burgwal alvast als voorzetje mee.

Biodiversiteit gaat over het verbeteren van het leefgebied voor bijvoorbeeld insecten en vogels die op de rode lijst staan van onder meer Vogelbescherming Nederland. ,,Om op een later moment te bepalen of onze aanpak vruchten afwerpt, zou het handig zijn om nu een nulmeting te doen van bijvoorbeeld het aantal bijen'', gaf Gonda Lenters (Lokaal Belang) de wethouder mee. Van de Burgwal gaf aan dat de huidige stand van zaken van de natuur in het plan wordt opgenomen. Een suggestie van Martin Lentink (Pro'98) om bij dit plan ook aan te haken op het landelijke Deltaplan Biodiversiteit nam de wethouder ter harte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie