Milieustraat.Otelaar.
Milieustraat.Otelaar. Gerwin van Luttikhuizen

Onderzoek naar verhuizing milieustraat

14 mei 2020 om 08:09 Natuur en milieu

BARNEVELD Milieustraat Otelaar dreigt uit haar jasje te groeien en heeft daarom mogelijk haar langste tijd aan de Otelaarseweg in Barneveld gehad. Het college van burgemeester en wethouders wil onderzoeken of de milieustraat verplaatst kan worden naar een meer centrale locatie in de gemeente. Bovendien kan dan een vernieuwingsslag plaatsvinden, zo blijkt uit het Strategieplan Grondstoffen.

André van der Velde

Volgens b. en w. begint milieustraat Otelaar haar grens te bereiken qua capaciteit van inzamelen en overslag van afvalstoffen en grondstoffen. Ook maken steeds meer Barnevelders er gebruik van. Zo steeg het aantal bezoekers in twee jaar tijd van 59.400 bezoekers in 2017 naar 68.072 in 2019. Ten opzichte van 2008 is het aantal bezoekers zelfs verdubbeld. Een verklaring daarvoor is enerzijds de groei van het aantal inwoners van Barneveld en anderzijds dat Barnevelders steeds beter hun afval zijn gaan scheiden. De milieustraat is volgens de gemeente inmiddels niet meer van deze tijd. ,, Sinds 2003 is de Otelaar in gebruik en is. zij voldoet niet meer aan de eisen die tegenwoordig aan een milieustraat worden gesteld. Zo kan de logistiek een stuk worden verbeterd waardoor de wachttijden korter worden. Ook kunnen de mogelijkheden worden verbeterd om afval her te gebruiken en te scheiden.'' 

In 2017 deed de gemeente al onderzoek naar eventuele aanpassingen aan de milieustraat. Aanleiding was dat bezoekers lang in de rij moesten wachten. In dat onderzoek werd behalve een ruimere openstelling ook het idee meegenomen om in enkele dorpen in de gemeente Barneveld ‘mini-milieustraten’ te realiseren. Uit dat onderzoek bleek echter dat de reistijden vanuit de verschillende dorpen in de gemeente Barneveld naar de milieustraat niet buiten de norm valt. Wel werden de openingstijden van 'Otelaar' fors verruimd.

Ondertussen kondigde de gemeente een onderzoek aan naar de herinrichting van de milieustraat. Dat onderzoek is nog niet uitgevoerd, zo laat het college weten. Maar gezien onder meer de druk op de capaciteit, stellen b. en w. nu voor dat onderzoek te verbreden. ,,Overwogen kan worden om na te gaan of een nieuwe milieustraat op een andere locatie voordelen heeft. Voordeel is ook dat bekeken kan worden in hoeverre de milieustraat te combineren is met kringloopbedrijvigheid en/of de aanleg van een ambachtscentrum/ repair-inrichting.’’ Uitgangspunten voor een ‘verkenning’ naar de verplaatsing van de milieustraat naar een andere locatie zijn volgens het college onder meer een goede bereikbaarheid, de verdere groei van het aantal inwoners en betere mogelijkheden tot het aanbieden van gescheiden grondstoffen en grof huishoudelijk restafval.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 8 juli een besluit over de grondstoffenstrategie, waaronder ook het door het college gewenste onderzoek naar de mogelijkheden de milieustraat te verplaatsen. Dan wordt het onderzoek in de tweede helft van 2020 uitgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie