Eigenaren Jurriën Scheele en Chico Pattiata van Sport Society
Eigenaren Jurriën Scheele en Chico Pattiata van Sport Society Sport Society

Domper voor Barneveldse sportscholen: 'Zwaar teleurgesteld'

7 mei 2020 om 11:42 Corona

BARNEVELD Voor de sportscholen in de gemeente Barneveld vormde de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gisteravond een stevige domper. Het kabinet ziet niet in hoe deze eerder dan 1 september veilig kunnen herstarten. Eigenaar Jurriën Scheele van sportclub Sport Society in Barneveld heeft geen goed woord over voor dit besluit.

Jannes Bijlsma

,,Wij zijn zwaar teleurgesteld. Wij hebben onze voorzorgsmaatregelen uitgewerkt en staan helemaal in de startblokken. Ik kan hier met mijn verstand niet bij.” Scheele begrijpt vooral niet waarom andere branches wel weer van start kunnen en zijn sector niet. ,,Als ik zie hoe druk het kan zijn in bouwmarkten en tuincentra... Daar wordt even het karretje schoongemaakt en men kan weer door. Veel klanten houden zich daar niet aan de anderhalve meter afstand. In onze plannen worden de sporters strikt op afstand van elkaar gehouden. We hebben aparte in- en uitgangen. De apparaten worden constant schoongemaakt. Dit is een veel veiliger omgeving. En waarom mag de horeca vanaf 1 juni weer open, met 30 mensen tegelijk, en wij als sportschool niet? Dat is niet uit te leggen.”

PRIORITERING Volgens Scheele zijn sportclubs in de prioritering van het kabinet plotseling van bovenaan de lijst naar onderen gezakt. ,,Kort geleden waren wij nog heel belangrijk, nu moeten de horeca en de kapsalons ineens supersnel open en kunnen wij nog maanden wachten. Dat vind ik niet terecht. Die branches hadden een grote mond, terwijl wij in alle luwte aan het werk waren om weer veilig met z’n allen te kunnen sporten. Het wordt tijd dat wij als branche meer ook van ons laten horen.”

Volgende week staat er een overleg gepland tussen minister De Jonge en branchevereniging NL Actief. ,,Dat moet haast wel tot verdere versoepeling leiden voor ons”, verwacht Scheele. ,,Als de minister echt vasthoudt aan 1 september, dan sluit ik niet uit dat de helft van de sportclubs in Nederland omvalt. Ook wij zullen het dan wel heel moeilijk krijgen. We kunnen nog wel buiten sporten, maar lang niet alle leden doen dat. Zij zullen zich ook afvragen hoe lang ze nog contributie willen blijven betalen.”

IKEA Daan van Huigenbos van sportschool Dojo Huigenbos in Voorthuizen noemt het kabinetsbesluit ‘heftig’. Ook hij had hier niet op gerekend. ,,We hadden niet verwacht dat onze branche echt als laatste aan de beurt zou zijn.” Volgens hem is zijn sportschool, die afgelopen september de deuren opende, op dit moment ‘veiliger dan de gemiddelde Ikea’. ,,Wij hebben twee verdiepingen. Daar zouden vier mensen tegelijk per verdieping kunnen sporten. Dat is niet te vergelijken met de drukte bij Ikea, zoals bijvoorbeeld afgelopen weekend.”

Van Huigenbos denkt dat zijn bedrijf het de komende maanden nog wel kan uitzingen, maar dan zou de sportschool ook wel echt in september moeten herstarten. ,,En dat weten we nu ook nog helemaal niet zeker. Garanties hebben we niet. Alles moet veilig zijn, voor we weer open mogen. Dat virus blijft verraderlijk. We investeren de komende tijd vooral in de buitensporten die we aanbieden. Daarmee kunnen we een deel van onze leden tevreden houden. Kinderen kunnen nu bijvoorbeeld ook buiten judoën. Voor onze binnenactiviteiten moeten we de komende tijd afwachten hoe het zich allemaal verder ontwikkelt. Zodra die weer mogen, dan zullen we er klaar voor zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie