Leobart van den Ham.
Leobart van den Ham. ...

Barneveldse veteraan brengt eerbetoon aan oorlogsslachtoffers noodgedwongen via internet

29 april 2020 om 15:27 Maatschappelijk

BARNEVELD Veteraan Leobart van den Ham (26) bereidt zich voor op een bijzondere herdenking op maandag 4 mei. Dat gaat iets anders dan verwacht. In plaats van een fysieke plek tussen 59 andere veteranen in de zogenoemde erecouloir op de Dam, brengt de Barnevelder zijn persoonlijke eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers dit jaar online.

Dat heeft te maken met de gewijzigde opzet van de Nationale Herdenking vanwege het coronavirus, zonder veteranen en zonder publiek. Om de veteranen die in de erecouloir zouden staan, toch de kans te geven hun persoonlijke verhaal en motivatie te delen, ontwikkelde het Veteraneninstituut een online erecouloir. Hier deelt een groot aantal van de veteranen hun bijzondere verhalen, ervaringen en levenslessen als het gaat over leven in vrijheid. Zo ook Leobart van den Ham.

VAN BIJBAAN TOT VRIJWILLIGER De jonge veteraan is sinds 2014 actief bij Defensie. Het begon als bijbaan naast zijn studie. Op dit moment is hij als reservist onderdeel van de flexibele schil van de krijgsmacht, naast zijn civiele werk als ondernemer. “Oorlogssituaties zorgen voor stress die continu aanwezig is. In zo’n situatie ga je nadenken over wat er echt belangrijk voor je is. In mijn geval zijn dat mijn vriendin, familie en vrienden. In het dagelijks leven werk ik als ondernemer en sta ik daar niet zo bij stil. Het klinkt misschien gek, maar ik zou het iedereen gunnen om een keer op missie te gaan. Uit de sleur van alledag te komen. Het was voor mij als reservist echt een eyeopener. Het plaatst dingen in perspectief,” aldus Van den Ham.

Inmiddels combineert hij zijn taken als reservist met zijn eigen consultancybedrijf in de softwarebranche. Van den Ham ging vorig jaar op missie in Jordanië. Het was voor het eerst dat een peloton van de Nationale Reserve op uitzending ging. Daar was het zijn taak om het Nederlandse kamp te bewaken en beveiligen.

DE ROL VAN RESERVISTEN Iedere veteraan in de erecouloir staat er met een persoonlijke reden. Dat geldt ook voor de veteranen die dit jaar de erehaag zouden vormen. Zo ook voor Van den Ham: “Ik sta er namens álle veteranen die tijdens welke oorlog dan ook als reservist gediend hebben. Reservisten krijgen niet veel aandacht in de maatschappij. Ook de flexibele schil van de krijgsmacht is enorm belangrijk als we in de toekomst in een vrij land willen blijven leven. Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben we te danken aan duizenden mannen en vrouwen uit diverse landen die zich vrijwillig hebben ingezet om ons te bevrijden. Daar mogen we dit jaar extra bij stilstaan.”

DENKEN EN ROEPEN WAT WE WILLEN Dit jaar wordt herdenken anders, ook voor Van den Ham: “Mijn plannen zijn behoorlijk in de war gegooid. Maar ik hoop dat we op 4 mei op een mooie, virtuele manier met elkaar stilstaan bij de oorlogsslachtoffers en op 5 mei op afstand onze vrijheid samen vieren. Voor veel mensen voelt de huidige situatie echt als een beperking van hun vrijheid. Maar we kunnen nog steeds heel veel. In Nederland mogen we denken en roepen wat we willen. Voor ons is dit misschien lastig, maar er zijn landen waar je bijvoorbeeld nooit naar het strand kunt. Dat moeten we, juist nu, niet vergeten. We mogen heel trots zijn op het feit dat we als maatschappij in vrijheid kunnen leven”, aldus Van den Ham.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie