Afbeelding
Gemeente Barneveld

Lintjesregen per telefoon

24 april 2020 om 14:51 Overig

BARNEVELD Normaal gesproken worden ze onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt, maar vanmorgen werden ze vanwege alle beperkende coronamaatregelen gebeld door de burgemeester. Asje van Dijk kon in totaal veertien inwoners van de gemeente Barneveld de heuglijke mededeling brengen dat ze zijn toegetreden tot de Orde van Oranje-Nassau.

Wouter van Dijk

,,Bijzondere en vooral heel mooie gesprekken mocht ik vanmorgen voeren´´, zegt burgemeester Asje van Dijk. ,,Het verrassingseffect daarbij was voor velen net zo groot, misschien nog wel groter, dan bij de gebruikelijke lintjesregen. Het is fantastisch om de mensen zo verrast te horen.´´

BELLIJSTJE De burgemeester startte vanmorgen om 9.00 uur met zijn bellijstje, met daarop de namen van veertien inwoners van de gemeente Barneveld die een lintje krijgen. Aaldert van der Horst uit Barneveld werd vanwege zijn vele verdiensten voor de samenleving benoemd tot Ridder, de overige dertien mogen zich voortaan Lid In de Oranje van Nassau noemen. Dubbel feest was het in huize Van Blokland, want de lintjesregen daalde zowel neer op Hans als op echtgenote Wil.

Ook was er een koninklijke onderscheiding voor Barnevelder Gerrit de Graaff, die in het verleden vele honderden verhalen in deze krant schreef over zijn passie voor de natuur. De anderen die vanmorgen via burgemeester Van Dijk werden gebeld, waren Aart Bakker (Barneveld), Aart Buurma (Kootwijk), Evert Meerveld (Barneveld), Annie Munneke (Barneveld), Jan Pater (Voorthuizen), Geurt Rozeboom (Barneveld), Ellis-Terpstra-Heins (Barneveld), Jeltje van der Vliet-Salverda (Barneveld), Aalt Bronkhorst (Garderen) en Ria van de Wetering-van Mispelaar (Achterveld).

Burgemeester Van Dijk: ,,Sommigen overviel ik vanmorgen, terwijl ze net aan het chatten waren met hun kleinkinderen en al vreemd opkeken toen hun partner - die uiteraard in het complot zat - een gebakje op tafel zette. Anderen belde ik terwijl ze gewoon aan het werk waren. Jan Pater bijvoorbeeld, die kreeg ik pas na drie pogingen te pakken. Geurt Rozeboom vertelde me dat hij zo blij is dat hij als vrijwilliger bij VVB straks weer met trainingen aan de slag kan. Mevrouw Terpstra feliciteerde ik alvast met haar verjaardag omdat ze morgen 66 wordt. Daarná vertelde ik natuurlijk pas mijn heuglijke nieuws. En natuurkenner Gerrit de Graaff vroeg ik wat voor vogels er nu in zijn tuin broedde. ´Ik heb een nestje roodborstjes, burgemeester´, zei hij. ´Op gepaste afstand van 1,5 meter vanaf mijn woning.´´

BLOEMEN EN VLAG Bij alle gedecoreerden wordt vandaag een bos bloemen en een vlag met wimpel bezorgd. ,,Die vlag kunnen ze direct uithangen, en maandag natuurlijk, tijdens Koningsdag.´´ De onderscheiding zelf krijgen de veertien op een later moment persoonlijk opgespeld, wanneer dat weer kan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie