Afbeelding
...

Burgemeester: 'Luilakken is nu écht niet leuk'

26 april 2020 om 09:26 Evenementen

BARNEVELD Burgemeester Asje van Dijk drukt jongeren die gewoonlijk Koningsdag in Barneveld onder de noemer ´Luilakken´ inluiden met veel brommergeknetter, op het hart om hun brommers dit jaar in de schuur te laten staan. ,,Luilakken is nu écht niet leuk'', zegt hij. Hij kondigt extra politiecontroles aan op de maandagochtend.

Wouter van Dijk

Eerder meldde de gemeente al dat vanwege het coronavirus alle activiteiten rondom Koningsdag zijn afgelast, dus ook het fenomeen Luilakken. Om te voorkomen dat er alsnog luilakliefhebbers zijn die zich niet aan de regels houden, herhaalt de burgemeester vandaag deze oproep. ,,Omdat veel mensen de deur niet uit kunnen of ziek thuiszitten, is luilak nu gewoon niet leuk´´, zegt hij. Dat vinden de jongeren met wie de gemeente in contact staat volgens hem zelf ook. ,,Zij hebben hun achterban opgeroepen om dan ook niet in kleine groepjes of individueel te gaan rijden. Volg deze oproep op en verpest het niet door tóch te gaan rijden.´´De burgemeester waarschuwt dat er maandag in de vroege ochtend extra wordt gecontroleerd door politie en handhaving.

Afgelopen jaar ontstond er in Barneveld een maatschappelijke en politieke discussie over luilak, nadat inwoners meldden er erg veel last van te hebben gehad. Naar aanleiding daarvan maakten gemeente en politie afspraken met de luilakjongeren over onder meer de starttijd, verkeersregels en route, om de overlast te beperken, om zo het fenomeen veilig en feestelijk te houden. ,,We hopen die afspraken volgend jaar samen uit te kunnen voeren'', zegt Van Dijk.

KLEEDJESMARKTEN Ook de kleedjesmarkten tijdens Koningsdag zijn afgelast. Kleedjesverkoop in eigen voortuin of op de stoep zijn ook niet toegestaan, benadrukt de burgemeester. ,,Hoe jammer dat ook is voor de kinderen. De reden is dat er bij de kleedjes makkelijker groepjes mensen op straat samenkomen en dat risico willen we niet nemen. Ook activiteiten als gezamenlijke stoepkrijtfeesten of buurtspelen kunnen daarom niet doorgaan.´´ Op internet zijn maandag diverse landelijke digitale kleedjesmarkten te vinden, waarop kinderen hun spulletjes te koop aan kunnen bieden, bijvoorbeeld de KikaVrijmarkt. 

ORANJETOUR De Barneveldse Krant houdt op Koningsdag de Samen Sterk Oranjetour, een live-uitzending die iedereen van 11.00 tot 16.15 uur live kan volgen via internet. De uitzending wordt afgesloten met de Nationale Toost.

Om Koningsdag alsnog een feestelijk tintje te geven, kunnen inwoners maandag vanaf zonsopgang (6.19 uur) vlag en wimpel uithangen. ,,De vlag gaat niet alleen uit voor de koning'', zegt de burgemeester. ,,Maar ook voor al die mensen die Nederland nu op de been houden. Om wat kleur te brengen in donkere tijden.'' Van 9.45 tot 10.00 uur is in het hele land klokgelui te horen. ,,De klokken luiden als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet.'' Om 10.00 uur start de Nationale Aubade. ,,Vanuit deuropeningen en balkons kan iedereen die dat wil dan het Wilhelmus zingen of bespelen op een muziekinstrument, online gezamenlijk met het Koninklijk Concertgebouworkest.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie