Afbeelding
YANNIS KOLESIDIS

Gemeenteraad steunt oproep om vluchtelingenkinderen Lesbos te helpen

23 april 2020 om 14:10 Politiek

BARNEVELD De oproep van drie vluchtelingenorganisaties aan politiek Den Haag, om vijfhonderd vluchtelingenkinderen uit Lesbos op te vangen in Nederland, kreeg woensdagavond een raadsmeerderheid in Barneveld achter zich. De oppositiefracties Lokaal Belang en VVD stelden dit geen gemeentelijke taak te vinden en stemden tegen een CDA-motie die uiteindelijk werd gesteund door een raadsmeerderheid.

Jannes Bijlsma

Tientallen gemeenten ondersteunen de oproep van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children inmiddels, om iets te doen aan de schrijnende situatie waarin de alleenstaande vluchtelingenkinderen op Lesbos zich bevinden. Zij zijn komen veelal uit Syrië en zitten vast in overvolle kampen. De Griekse regering deed een dringend beroep op Europa om te hulp te schieten, omdat het land de vluchtelingenstroom niet aankan. CDA-fractievoorzitter kondigde de motie vorige maand aan, het college van burgemeester en wethouders sloot zich hierbij aan en de motie kreeg een meerderheid in de raad. ,,De situatie op Lesbos is ernstig en de gezondheidssituatie zeer zorgelijk. Wij moeten ook of juist in deze tijden aan deze problemen aandacht blijven geven en een inspanning blijven leveren", zei Pro'98-raadslid Arjen Korevaar.

NATIONAAL BELANG Alleen Lokaal Belang en VVD konden zich er echter niet in vinden. Volgens LB-fractievoorzitter Mijntje Pluimers lag de motie bij de Barneveldse gemeenteraad 'niet op de goede plek'. ,,Deze schrijnende situatie laat onze partij zeker niet onberoerd", sprak ze. ,,Die is echter zeer complex en zeer delicaat. Dit is een nationale aangelegenheid. Daar moeten we ons als lokale partijen niet in mengen." Pluimers gaf aan dat haar partij zich het liefst zou willen onthouden van stemming, maar dat is gebleken dat dit wettelijk niet kan. ,,Hoe lastig en moeilijk we dit ook vinden, kunnen we niet anders dan tegen stemmen." VVD'er Theo Bos sloot zich bij deze woorden aan. ,,Deze zaak is van nationaal en niet van gemeentelijk belang. Het is overbodig hier lokaal over te stemmen. Wij zullen tegen stemmen, hoe moeilijk het ook is voor die kinderen."

CDA'er De Vries legde in een reactie uit dat de motie niet oproept om de gemeente Barneveld de vluchtelingenkinderen te laten opvangen, maar om de rijksoverheid op te roepen dit te doen. ,,Wij zijn zo één van de gemeenten die onderdeel zijn van deze oproep." VVD en Lokaal Belang bleven bij hun standpunt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie