Afbeelding
...

Raad Barneveld belegt 'coronagesprek' met maatschappelijke organisaties

23 april 2020 om 14:01 Corona

BARNEVELD De Barneveldse gemeenteraad belegt een speciale bijeenkomst, om de sociale gevolgen van de huidige coronacrisis te bespreken met maatschappelijke organisaties in de gemeente Barneveld. Dit is nodig omdat de crisis zeer grote impact heeft op de Barneveldse samenleving, aldus een voorstel van ChristenUnie, SGP en Burger Initiatief. Wanneer de openbare bijeenkomst wordt ingepland is nog niet duidelijk 

Jannes Bijlsma

In het gesprek dat raad, college en maatschappelijke organisaties gaan overen, moeten de aard en omvang van de sociale problemen, de trends en de daarbij horende acties moeten worden besproken. De partijen dienden een motie in om deze bijeenkomst liefst nog voor de zomer, en eventueel kort erna te houden.

VOORUIT KIJKEN Over de gevolgen van de coronacrisis is steeds meer te lezen in de media, aldus CU-raadslid Wiesenekker. ,,Verpleegkundigen die extra lange en intensieve diensten draaien, ondernemers die bang zijn hun bedrijf te verliezen, werknemers die dan op straat staan, alleenstaanden die zich eenzaam voelen, de kindertelefoon die roodgloeiend staat, enzovoort.” Wiesenekkers motie had twee doelen: waardering uitspreken voor zorgmedewerkers en maatschappelijke organisaties én om vooruit te kijken. ,,Als de semi-lockdown langzaam wordt opgeheven, zijn de problemen niet voorbij. Voor een deel komen ze dan juist aan de oppervlakte. Het lijkt ons goed om op een gepast moment vooruit te kijken naar hoe het college dit samen met de samenleving blijft aanpakken.”

Over het eerste doel waren alle partijen het wel eens: elke fractie sprak haar dankbaarheid uit richting al die mensen die in de frontlinie staan en anderen helpen gedurende de coronacrisis. Over het tweede doel verschilden de fracties van mening. ,,De invulling van de nog te beleggen avond over nog nader te benoemen sociale problemen is verre van concreet”, zei Arjen Korevaar (Pro’98). Hij zei vertrouwen te hebben in college en maatschappelijke organisaties en zorgverleners. ,,Dit zijn professionals die op de toppen van hun kunnen moeten dealen met deze historische situatie. We willen hier graag over van gedachten wisselen, maar liever in december dan direct in juli.” Met Korevaar zetten CDA, Lokaal Belang en VVD hun vraagtekens bij het regelen van zo’n bijeenkomst middels een motie. Zij zagen de avond liever worden ingepland via de eigen raadsagendacommissie. Wethouder Hans van Daalen had er geen bezwaar tegen om zo’n avond samen met die commissie te beleggen. 

Van Daalens toezegging en de hardop uitgesproken waardering van alle raadsfracties voor de maatschappelijke organisaties en zorgmedewerkers waren voor Wiesenekker voldoende; hij trok de motie in. ,College en agendacommissie zoeken nu naar een goed moment om de avond te beleggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie