Afbeelding
Bram van den Heuvel

Raad zet definitief streep door beeld Lodewijk Napoleon

23 april 2020 om 10:09 Politiek

BARNEVELD/VOORTHUIZEN Het veelbesproken standbeeld van koning Lodewijk Napoleon in het centrum van Voorthuizen is definitief van de baan. In meerderheid heeft de gemeenteraad woensdagavond een streep gezet door het initiatief van de stichting Nivo in Voorthuizen. Elke eventuele afbeelding van Lodewijk Napoleon in de openbare ruimte wordt hiermee door de raad geblokkeerd.

Jannes Bijlsma

Vorige maand besprak de raadscommissie een subsidievoorstel voor het standbeeld, waaruit bleek dat veel Voorthuizenaren zich tegen het initiatief keerden. Eerder werd dit ook al duidelijk in talloze ingezonden brieven in deze krant. Hierop trok de stichting de subsidieaanvraag in, met de mededeling dat er verder gewerkt zou worden aan draagvlak onder de bevolking. Hiermee leek het plan van de baan. De fracties van Burger Initiatief, ChristenUnie, CDA en VVD dienden woensdag echter een motie in, om er helemaal zeker van te zijn dat er géén beeld van Lodewijk Napoleon in Voorthuizen komt, ook niet zonder gemeentelijke subsidie. Tevens stelden ze een gesprek voor tussen college en gemeenteraad, over hoe om te gaan met initiatieven als deze.

MEER STOF ,,Na de commissievergadering werden wij nog herhaaldelijk benaderd, met de vraag het beeld nu echt niet alsnog in het hart van Voorthuizen zou komen”, legde BI-fractievoorzitter Judith van den Wildenberg uit. Ze schetste een scenario dat de stichting een vergunning voor het beeld bij het college van b. en w. zou kunnen aanvragen, in een drukke periode. Omdat officieel het college van b. en w. gaat over dergelijke vergunningaanvragen, zou het beeld er dan al binnen korte tijd kunnen staan. ,,Op dezelfde dag van de verlening al, bij wijze van spreken. Als wij dit collegebesluit tot vergunningverlening op de agenda zouden willen zetten, dan roept dit alleen maar meer stof op. En dan wordt het moeilijker om zo’n beeld weg te krijgen.”

ChristenUnie-fractievoorzitter Lukas Scheijgrond maakte een verwijzing naar ‘De Trein’, een door vele Voorthuizenaren verfoeid kunstwerk nabij de snelweg A1. ,,Als we iets niet willen, is het een kunstwerk neerzetten waarvan een grote groep inwoners van Voorthuizen nog jaren denkt dat het hen is opgedrongen.”

VREEMD BEELD Coalitiefractie Pro’98 en ook oppositiepartij Lokaal Belang keerden zich stellig tegen de motie. Fractieleider Arjen Korevaar toonde zich verbaasd. ,,Wij hebben als raad veelvuldig de wens geuit burgerinitiatieven te willen omarmen. En nu wil een deel van de raad op de rem trappen omdat zij blijkbaar geen vertrouwen hebben in het proces, of bang zijn voor een eventueel resultaat.” In zijn ogen viel er aan het participatieproces van het standbeeld ‘nog wel wat te schaven’. ,,Maar een eventuele situatie waarin de initiatiefnemers alsnog een breed draagvlak in Voorthuizen zouden kunnen mobiliseren, wordt daarmee uitgesloten. De raad zet hier een vreemd beeld neer naar de samenleving. Om iets nieuws te willen realiseren heb je lef en een beetje durf nodig, geen tik op de vingers.”

De steun van de SGP-fractie bleek uiteindelijk doorslaggevend voor een meerderheid voor de motie. ,,De verdeeldheid hierover is wel zo diep, dat de gemeente geen steun moet geven voor een beeld van Lodewijk Napoleon”, sprak raadslid Leendert de Knegt. ,,Laat het standbeeld niet leiden tot verdeeldheid.” 

SPLIJTZWAM In reactie op het kritische geluid van Pro’98 en Lokaal Belang wees Van den Wildenberg erop dat er in het land verschillende voorbeelden zijn te noemen van beelden die bij de bevolking volledig verkeerd vielen. ,,Daarom is draagvlak voor ons zo belangrijk. Het gaat er hier niet om of iets mooi is of niet. Een beeld moet geen splijtzwam zijn, maar verbindend werken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie