Afbeelding
..

Kapotte flitspaal in Barneveld niet vernield

23 april 2020 om 08:42 Verkeer en vervoer

BARNEVELD De nieuwe flitspaal in Barneveld, die dinsdag is geplaatst langs de Stationsweg, blijkt niet te zijn vernield. Dat meldt de gemeente Barneveld. Direct na plaatsing kreeg de gemeente meldingen binnen van vandalisme. ,,Maar het blijkt nu te gaan om al bestaande beschadigingen aan de kast.''

Wouter van Dijk

Dat zegt gemeentewoordvoerder Brechtje Bakker, die naar aanleiding van de vermeende vandalismemeldingen navraag deed bij het Openbaar Ministerie, plaatser van de flitspaal. ,,Wij dachten aanvankelijk ook aan mogelijke vernieling, maar het blijkt dat het hier gaat om een flitspaal die eerder al op een andere locatie in gebruik is geweest. De zonneklep van de behuizing is beschadigd, maar het is de bedoeling dat die beschadiging begin mei wordt hersteld, wanneer ook het binnenwerk van de flitspaal wordt geplaatst.''

De flitspaal ter hoogte van de Vliegersvelderlaan, de eerste in de gemeente Barneveld, moet daarna  - over drie tot vier weken - in werking gaan. Nu bestaat de paal alleen nog uit een lege kast. Het binnenwerk, met de camera die snelrijders moet vastleggen, volgt nog wanneer dit is gekeurd en vrijgegeven door het Nederlands Meetinstituut (NMi).

Het plaatsen van een flitspaal is een bevoegdheid van het Openbaar Ministerie (OM), die een verzoek daartoe van de gemeente beoordeelt. De algemene stelregel van het OM is dat een flitspaal in de bebouwde kom pas zin heeft, als de weg al zodanig is ingericht dat automobilisten worden gedwongen 50 kilometer per uur te rijden en er toch nog steeds te hard gereden wordt. In november vorig jaar diende de gemeente Barneveld een nieuw verzoek in voor een flitspaal langs de Stationsweg, nadat een eerder verzoek werd afgewezen. Het nieuwe verzoek werd toegekend.

Voorlopig blijft het in Barneveld bij deze ene flitspaal. De bevoegdheid om er meerdere te plaatsen ligt bij het OM, wanneer de gemeente een verzoek indient voor een locatie. ,,Op dit moment zijn er echter geen lopende verzoeken vanuit de gemeente'', zegt Bakker. 

Warm pleitbezorger voor meer flitspalen in Barneveld is de SGP-fractie in de raad. Die fractie stelde voor ook eens te kijken naar flitspalen langs onder meer de Lunterseweg, Van Dompselaerstraat, Thorbeckelaan en Plantagelaan. Dat zijn drukke doorgaande wegen waar volgens de SGP vaak te hard wordt gereden. Ook de ChristenUnie pleitte eerder voor een flitspaal, en dan met name ter hoogte van de fietsoversteek op de Burgemeester Kuntzelaan ter hoogte van De Hebberd.

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Voor 15 euro lees je de komende 10 weken alles.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie