Afbeelding
Freek Wolff

Gemeente Ede laat Airborne Luchtlandingen en Herdenking alternatief doorgaan

21 april 2020 om 20:06 Corona Coronavirus

EDE De gemeente Ede laat de Airborne Luchtlandingen en Herdenking doorgaan, maar wel in alternatieve vorm. Dat meldt de gemeente naar aanleiding van de kabinetsbesluiten van dinsdagavond. ,,Met de huidige maatregelen is het niet verantwoord om een grootschalig herdenkingsevenement te organiseren waar bijna 100.000 mensen vlakbij elkaar staan", zo stelt de gemeente.

De gemeente loopt met deze maatregelen voor op het kabinet, dat alle evenementen tot 1 september in de ban heeft gedaan. De Airborne herdenkingen vinden altijd plaats op de derde zaterdag van september.

RECHT DOEN AAN GESCHIEDENIS De gemeente ontwikkelt samen met partner 11 Luchtmobiele Brigade een alternatief herdenkingsprogramma. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. De gemeente kijkt onder andere naar online alternatieven en activiteiten met jeugd en scholen. ,,Het alternatieve programma zal recht doen aan het verhaal en aan de geschiedenis", meldt de gemeente.

,,Juist in dit jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren, staat het belang van herdenken voorop", stelt burgemeester René Verhulst. ,,Helaas in een andere vorm dan we gewend zijn, dat spreekt voor zich. Maar dat de Airborne Herdenkingen door moeten gaan staat voor mij als een paal boven water. De geleverde strijd moet herdacht worden en onze vrijheid moet gevierd worden."

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Burgemeester René Verhulst, met op de achtergrond Prinses Beatrix en Prins Charles, tijdens de herdenking van vorig jaar.

De Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking zijn onlosmakelijk met Ede verbonden. Jaarlijks vindt op de derde zaterdag in september dit herdenkingsevenement plaats op de Ginkelse Heide. In aanwezigheid van de laatste WOII veteranen en tienduizenden bezoekers uit binnen en buitenland worden de gebeurtenissen van september 1944 herdacht. Uitgangspunt is de bijzondere geschiedenis van de Slag om de Ginkel. De 2.000 para's die op 18 september 1944 sprongen voor de Nederlandse vrijheid, die letterlijk een sprong maakten in het onbekende. Vandaag de dag is het de 11 Luchtmobiele Brigade uit Arnhem die Rode Baretten uit de hele wereld verzamelt om parachute te springen tijdens de herdenking. Zij doen dit als specialist in airborne optreden en organisator van een grote internationale oefening.

Vorig jaar, tijdens de 75-jarige herdenking van de operatie Market Garden, werd de herdenking in Ede nog bijgewoond door Prinses Beatrix en de Britse Prins Charles.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie