Linsey Brunekreef uit Barneveld.
Linsey Brunekreef uit Barneveld. Chris Lans

'Supertof als ieder kind op Lesbos een rugzak krijgt'

18 april 2020 om 07:01 Maatschappelijk

BARNEVELD De Barneveldse Linsey Brunekreef (28) zamelt in deze tijd zoveel mogelijk rugzakken in voor kinderen in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.

Henk van IJken

,,De bedoeling van deze actie is dat er in Nederland op honderden adressen rugzakken worden verzameld voor de kinderen die leven in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Dat zijn er ongeveer achtduizend. Het zou supertof zijn als er voor ieder kind in het kamp een rugtasje verzameld kan worden’’, licht Linsey toe.

MENSONTEREND Ze ging in de afgelopen herfstvakantie met hulporganisatie Gain naar Lesbos om er vrijwilligerswerk te doen in een vluchtelingenkamp. ,,Het was indrukwekkend om de schrijnende omstandigheden te zien. Toch was het een fijne week, mede door alle lieve, spontane en dankbare kinderen met wie we activiteiten mochten doen’’, vertelt ze.

,,Het was aan de ene kant een onrealistische, mensonterende situatie, met een vluchtelingenkamp in Europa waar mensen in tenten verblijven die niets hebben. Ze hebben alles achtergelaten in de hoop op een veilige plek, maar het vluchtelingenkamp is voor een groot gedeelte van de mensen geen veilige plek. Zo raken er bijvoorbeeld kinderen ondervoed door vitaminegebrek. In een kamp dat is berekend op drieduizend mensen verblijven er nu twintigduizend in tenten.''

,,Aan de andere kant’’, vervolgt ze, ,,is het mooi om met Gain een activiteitenweek te houden met moeders en kinderen. We gingen samen met hen sieraden en tasjes maken. En voerden toneelstukjes op. De kinderen waren enthousiast en hun ouders dankbaar. Ook dat maakte het bijzonder om mee te maken.’’

JEUGDVERPLEEGKUNDIGE Linsey Brunekreef werkt bij de GGD in de regio Utrecht, waarvoor ze jeugdverpleegkundige is op middelbare scholen. Totdat de coronacrisis uitbrak, want sinds die tijd werkt ze voor de infectieziektebestrijding van de GGD en belt ze mensen die besmet zijn met het coronavirus, om hen advies te geven en om maatregelen te bespreken.

Het werk dat ze normaal gesproken doet, speelt zich onder meer af in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. En ze doet vrijwilligerswerk bij de taalklas voor vluchtelingenkinderen van het Johannes Fontanus College in Barneveld. ,,Het werk voor deze kinderen spreekt me enorm aan’’, vertelt ze.

VOORWAARDEN Sinds de uitbraak van het coronavirus op Lesbos liggen alle activiteiten voor kinderen stil en zijn vrijwel alle hulpverleners vertrokken. Met de actie van stichting 'Because We Carry' worden voor de kinderen die bij hun tent moeten blijven rugzakken ingezameld.

Het gaat niet alleen om een rugzak met brede banden die dicht kan, het idee is om ze te vullen met speelgoed en leermiddelen.

Het speelgoed moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag het in totaal maximaal twee kilo wegen en zijn scherpe voorwerpen, neppistolen of legerspeelgoed niet toegestaan. Ook mogen er geen tandenborstels, zeep of kleding in de rugzakken. Knuffels zijn evenmin bruikbaar, omdat er luizen of andere ziekteverwekkers in kunnen gaan zitten.

PROMOTEN De kinderen in kamp Moria hebben nauwelijks eigen bezittingen waar zij zich mee kunnen vermaken, legt de Barneveldse uit. ,,Daarom ben ik op dit moment bezig met het promoten van de rugzak-actie van 'Because We Carry'.’’ Bij de rugzak kan de gever een kaartje doen waarop staat aan wie hij of zij de rugzak zou willen geven, een jongen of meisje en misschien ook de leeftijd (1-3, 4-6 of 7-12 jaar). De rugzakken kunnen in Barneveld op 1 en 2 mei worden ingeleverd bij Linsey Brunekreef. ,,Ik zet een grote bak neer met het pamflet inleverpunt erop, zodat mensen zelf hun rugzakjes in deze bak kunnen doen. Dan is het ook corona-proof.’’ Daarna gaan ze naar de medewerkers van 'Because We Carry' die nog in het kamp mogen komen. Zij gaan de rugzakken dan de komende meimaand uitdelen.

De rugzakken kunnen worden ingeleverd bij Linsey Brunekreef op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei aan de Ternate 2 in Barneveld.

Linsey Brunekreef (links) in het vluchtelingenkamp op Lesbos.
Linsey met een vluchtelingenkind op Lesbos.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie