Afbeelding
Monique Laanstra

Deelgeschilprocedure helpt slachtoffer letselschade met inkomstenderving

10 april 2020 om 16:18 Advertorial_2

BARNEVELD In letselschadezaken lukt het helaas niet altijd om in der minne tot een acceptabele vaststelling en afwikkeling van de schade te komen. Zo kan er discussie blijven bestaan over de aansprakelijkheid of de aard en omvang van de toerekenbare schade. Voor slachtoffers en nabestaanden die als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval of medische fout worden geconfronteerd met letsel- of overlijdensschade bestaat er dan de mogelijkheid om de in het kader van de schaderegeling ontstane geschilpunten voor te leggen aan de rechter in een zogenaamde deelgeschilprocedure.

Dit kan als de door de rechter te geven beslissing kan bijdragen aan de totstandkoming van een vaststellingsovereenkomst, hetgeen zoveel betekent als dat de rechterlijke uitspraak partijen in staat moet kunnen stellen de schaderegeling weer op te pakken en zo mogelijk definitief af te ronden.

In de praktijk loopt de schaderegeling met de aansprakelijkheidsverzekeraar van de voor het letsel- of de overlijdensschade aansprakelijke partij niet zelden vast vanwege bijvoorbeeld een onoverbrugbaar van verschil van inzicht met betrekking tot de voor de vaststelling van de schade te hanteren uitgangspunten. Dit geldt in het bijzonder als het gaat om schade vanwege toekomstige inkomstenderving (verlies aan verdienvermogen), omdat dit bij slachtoffers met blijvend letsel doorgaans de meest omvangrijke schadepost is.

MEDISCHE FOUT Bij de vaststelling van de aard en omvang van de inkomstenderving gaat het om het resultaat van de vergelijking tussen de feitelijke inkomenssituatie na ongeval of medische fout met de hypothetische inkomenssituatie bij wegdenken van het ongeval of medische fout. Conform vaste rechtspraak komt het bij die vergelijking aan op de 'redelijke verwachtingen omtrent toekomstige ontwikkelingen'. Daarbij geldt dat met betrekking tot het te leveren bewijs geen strenge eisen mogen worden gesteld, omdat de aansprakelijke veroorzaker van het ongeval of de medische fout nu juist het slachtoffer de mogelijkheid heeft ontnomen om zekerheid te verschaffen over hetgeen hij in die hypothetische situatie zou hebben verdiend.

Niettemin rust de stelplicht en de bewijslast in beginsel op het slachtoffer. In de praktijk betekent dit dat het slachtoffer 'slechts' aannemelijk moet maken dat hij zonder ongeval of medische fout een hoger inkomen zou hebben genoten dan in de feitelijke situatie met ongeval of medische fout het geval is. Hierbij wordt dan veelal aansluiting gezocht bij de concrete situatie van het slachtoffer tot datum ongeval of medische fout, zoals genoten opleidingen, carrière, ambities, persoonlijke situatie, etc.

Voor het vaststellen van de aard en omvang van de inkomstenderving zijn doorgaans een aantal deskundigenonderzoeken nodig, waarmee uiteindelijk de verdiencapaciteit van het slachtoffer in de feitelijke situatie met ongeval of medische fout en de denkbeeldige situatie zonder ongeval of medische fout wordt vastgesteld.

Zo oordeelde de rechtbank Rotterdam in het kader van een door ons namens een productiemedewerker in de levensmiddelenindustrie aan haar voorgelegd deelgeschil over de omvang van de inkomstenderving dat voldoende aannemelijk was gemaakt dat hij zonder ongeval tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd in een vergelijkbare functie werkzaam zou zijn geweest. Het verlies aan verdienvermogen werd vervolgens conform berekening begroot op bijna 2,5 ton en de verzekeraar werd veroordeeld om dit bedrag (netto) aan het slachtoffer te voldoen.

SCHADEVERGOEDING Gebruikelijk is dat verzekeraars bij de eindafwikkeling een belastinggarantie verstrekken, zodat het slachtoffer ook de zekerheid heeft dat over de berekende en uitgekeerde netto schade(vergoeding) geen inkomstenbelasting is verschuldigd.

Wat de toekomst brengt is onzeker, dat geldt te meer in deze tijd van een wereldwijde coronacrisis. De rechtspraak komt slachtoffers van letselschade gelukkig een heel eind tegemoet door geen al te strenge eisen te stellen aan het door hen te leveren bewijs. Lijdt u inkomstenderving door een ongeval of medische fout en heeft u behoefte aan advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, wij zijn u graag van dienst!

Aangeboden door mr. F.A. Janse, advocaat bij Janse Advocaten in Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie