'Tel je zegeningen, ook in crisistijd'

5 april 2020 om 08:19 Column

BARNEVELD 'Tel je zegeningen', hield mijn moeder me vroeger altijd voor. Dankbaarheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit, maar in huize Roest kreeg hij alle ruimte om welig te tieren. Ondanks mij, want ik keek vooral naar de dingen die ontbraken en niet deugden.

In deze corona crisistijd heb ik erg veel baat bij de woorden van mijn moeder. Het kan geen kwaad om eens even goed om je heen te kijken en te focussen op de mooie zaken in het leven. In deze column waag ik in een poging.

Mijn vriend Ad werd dinsdag zestig. De geplande festiviteiten gingen niet door. Geen probleem, want de vervangende activiteiten bleken nog veel leuker. Alle familieleden, buren en vrienden stelden zich zo creatief op, dat de jarige Job zich na afloop liet ontvallen dat hij nog nooit zo´n geweldige verjaardag had gehad. Mijn teerbeminde en ik zijn ook nog even langs gereden om te zingen, te toeteren en een boek te overhandigen.

Over jarigen gesproken. Vandaag krijgt Gert van den Brink een mooi geschenk van zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen: een mand vol (tachtig) cadeautjes voor zijn tachtigste verjaardag.

Ronduit ontroerend was de dadendrang van de Kootwijkerbroekse buurmeisjes Heleen Buijs en Sarah van Gerest, die in Wekerom, Harskamp en Kootwijkerbroek eenzame ouderen trakteerden op een vrolijke slinger en nog vrolijkere muziek. In het verlengde daarvan verzorgde het duo Less is More geheel spontaan een buitenconcert voor de bewoners van Nieuw Avondrust in Voorthuizen.

En wat te denken van collega Wim Vonk, die samen met verschillende andere collega´s van BDUmedia exemplaren van Ede Stad ging rondbrengen omdat er door omstandigheden te weinig bezorgers waren? Hulde! Klein minpuntje was wel dat onze fijne collega een hele stapel exemplaren op zijn bureau had laten liggen.

Ronduit vrolijk werd ik van de geslaagde 1-aprilgrap bij de Prinses Amaliaschool in Barneveld. De juffen van groep 4-5 hadden hun leerlingen opgedragen hun huiswerk tegen het raam te plakken, omdat er een drone zou langskomen om een en ander te controleren. Maar zoals Marco Borsato ooit al zong: ´De meeste dronen zijn bedrog´. En dat was deze keer ook het geval.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Voorthuizense fotografe Angelien Ritmeester, die tien fotoshoots weggeeft (zodat mooie mijlpalen ook nu worden vastgelegd); en over die trouwe abonnee die zijn verjaardag viert door al zijn kinderen te trakteren op een abonnement op de Barneveldse Krant.

De fotowedstrijd voor scholieren leverde ook prachtige inzendingen op. De moeder van Gerco Hoefakker had koekjes gebakken in de vorm van cijfers. Leerzaam materiaal, zo bleek. Het was de lekkerste rekenles ooit.

En nu we het toch over thuisonderwijs hebben: aangezien het komende woensdag waarschijnlijk warmer wordt dan 20 graden, kunnen we de lessen aan onze kinderen promoveren: van thuis- naar tuinonderwijs.

Erik Roest

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie