Welzijn Barneveld-directeur Ellen Alders.
Welzijn Barneveld-directeur Ellen Alders.

Welzijn Barneveld start belmaatjes-project

18 maart 2020 om 14:00 Mensen

BARNEVELD Welzijn Barneveld zet een belmaatjes-project op, waarbij vrijwilligers ouderen bellen die behoefte hebben aan een praatje. De komende tijd benadert de welzijnsorganisatie honderden mensen in haar systeem met de vraag of zij hier behoefte aan hebben, in verband met de corona-crisis.

Jannes Bijlsma

Voor mensen die nu naar Welzijn Barneveld bellen en vragen om een belmaatje, omdat zij zich bijvoorbeeld eenzaam voelen en behoefte hebben aan een persoon die naar hen luistert, wordt direct gezocht naar zo’n belmaatje, zegt directeur Ellen Alders. ,,Andersom kan het ook zijn dat mensen zich aanmelden om belmaatje te worden. Dan noteren we dat, of verwijzen we door naar de pagina Coronahulp Barneveld van de Barneveldse Krant. Om mij heen hoor ik veel mensen die zeggen: als ik iets kan doen, laat het mij weten. Die zouden heel goed een belmaatje kunnen worden.”

MOOI WEER Tot nu toe zijn er nog weinig oudere mensen geweest die sinds de corona-uitbraak actief contact zochten met Welzijn Barneveld met een dergelijke hulpvraag. Alders vermoedt dat mensen het moeilijk vinden zo’n vraag te stellen. ,,Daarom zijn we nu bezig met het maken van een lange lijst, met mensen die we zelf actief gaan benaderen. Dat doen we nu nog niet, want het is nu nog mooi weer buiten en de meeste mensen hebben thuis nog wel enige bezigheden. Denk aan tuinieren, wat rommelen op het balkonnetje of het huis opruimen. Als de crisis langer duurt en de onzekerheid toeneemt, dan verwacht ik wel dat er een grotere hulpvraag ontstaat.”

Welzijn Barneveld inventariseert momenteel de 65-plussers in haar systeem. Alders schat in dat het om zo’n 2800 mensen gaat. Hen wordt telefonisch gevraagd hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben. ,,Zo ja, dan gaan we hen proberen te helpen, via onze vrijwilligers of mensen die zich nu spontaan hebben aangemeld.”

HEEL RAAR De 29 vrijwilligers van Welzijn Kootwijkerbroek en Welzijn Garderen nemen de komende dagen ook de telefoon ter hand. Zij bellen alle ouderen die via deze organisaties een vorm van ‘dagbesteding’ hebben. ,,Daar zit wel een kwetsbaarheid. Als je zo’n bezigheid nodig hebt om nog een beetje zonnig de wereld in te kijken, dan is het heel raar om ineens thuis te zitten. Daarom ook hebben we al onze coördinatoren gevraagd: zijn er mensen waar jullie je zorgen over maken? Dan gaan we die ook bellen.”

VAKER BELLEN Alders hoopt en verwacht dat de meeste senioren in Barneveld de komende tijd iets meer naar elkaar omkijken. ,,Wat vaker bellen vinden de meeste ouderen al heel fijn. Kinderen die hun ouders bellen, broers en zussen die elkaar telefonisch contacten. We kunnen nu héél intensief voor elkaar gaan zorgen, maar stel nu dat het coronavirus over zes weken is overgewaaid. Dan zorgen we nu héél intensief voor elkaar, en we zeggen dan: leuk dat we elkaar tien keer hebben gesproken, maar nu moet je het maar weer uitzoeken. Dat is ook wat ongemakkelijk.”

MAALTIJD AAN HUIS Het project Maaltijd aan Huis blijft doorgaan gedurende de crisis. Mensen die niet meer in staat zijn zelf een maaltijd te bereiden, kunnen die via de maaltijdservice blijven krijgen. ,,Dat laten we heel bewust doordraaien”, aldus Alders. ,,Dat gaat vaak om mensen die in deze situatie kwetsbaar zijn. Als ouderen nu zeggen: ik heb het altijd wel gered met mijn boodschapjes, maar wil nu liever niet meer van huis om ik wat ouder ben, dan kunnen zij zich tijdelijk aanmelden. Als ze er weer mee willen stoppen, dan kan dat ook meteen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie