Sapere aude

21 februari 2020 om 14:55 Nieuws Deel je nieuws

Sapere aude. “Heb de moed om verstandig te zijn”. Een minder bekend Latijns citaat, kort maar heel krachtig. Dat is wijsheid die ik graag aan het college van Barneveld en met name aan de wethouder mevr. Dorrestein meegeef. Ik bewonderde haar overigens afgelopen donderdagavond in de “Belleman”, die uitpuilde van verontwaardigde en veelal boze inwoners van Terbroek, Appel, Nijkerk en omstreken. Als een duveltje uit een doosje kwam ze naar voren om eerst geagiteerd en daarna op rustiger toon de vele vragen te beantwoorden. En die vragen kwamen, nadat Marco van de Veen op een technocratische manier had uitgelegd welke impact deze giga windturbines straks op de landelijke dorpen zal hebben. Aan slagschaduw, geluidsoverlast en landschapsvervuiling geen gebrek, als deze plannen doorgaan. De complimenten voor de organisatie overigens, die deze avond geïnitieerd en op voortreffelijke en neutrale wijze de bezoekers hebben voorgelicht.

Had het anders gekund? Ja zeker, de gemeente heeft een MER op laten stellen met daarin de mogelijke locaties voor windturbines. Het hele rapport is ongekuist gepubliceerd, en daar zit nu juist de crux. Het college had voor publicatie bij zichzelf te rade moeten gaan en vervolgens de angels uit het rapport moeten halen, waarbij zeker Kallenbroek en Blankenhoef waren gesneuveld.  Temeer - zo bleek donderdagavond – de intentie bestaat de windturbines langs de infrastructuur te plaatsen. (Waarop een inwoner terecht vroeg, “maar waarom zitten we dan hier?”)

Daarom moedige wethouder: Sapere aude, herstel de schade en haal Kallenbroek en Blankenhoef alsnog uit de structuurvisie, dat is de enige manier om de bewoners na alle commotie gerust te stellen en zekerheid te bieden.

 

Ton Huisman

Zwartebroek

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie