Afbeelding
Pauw Media

Pluimveehouders blij met ophokplicht

11 februari 2020 om 18:13 Zakelijk

BARNEVELD Commerciële pluimveehouders moeten hun kippen voorlopig binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht aangekondigd voor boeren met 250 of meer kippen, nadat in het Duitse Bretzfeld (vlakbij Stuttgart, ongeveer 500 kilometer van Barneveld af) vogelgriep is aangetroffen.

Wouter van Dijk

Het gaat om een pluimveerijk gebied in Duitsland, vergelijkbaar met Barneveld. De kans op verspreiding van het virus in andere delen van West-Europa zou daarom ook toenemen.  Over vier weken komen deskundigen weer bij elkaar om te kijken of de dreiging voldoende is afgenomen. ,,Als de situatie dan is genormaliseerd, bijvoorbeeld omdat er geen nieuwe uitbraken zijn geweest, kan de ophokplicht worden ingetrokken", schrijft het ministerie. De ziekte kan zich vooral verspreiden door trekkende wilde vogels.

BEHOORLIJK RISICO Met meer dan tweehonderd pluimveebedrijven in de regio Barneveld en in totaal ruim 3,2 miljoen dieren, heeft een mogelijke uitbraak van vogelgriep hier grote gevolgen. Omdat het virus zo besmettelijk is, zal het, mocht het tot een uitbraak komen, snel om zich heen grijpen, stellen deskundigen.

Niet voor niets vroegen vier verschillende organisaties LTO, de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (CBOK) de minister in januari al om een ophokplicht, nadat op oudjaarsdag een uitbraak van vogelgriep was geconstateerd in Polen. Zo'n 'ingrijpende maatregel' was op dat moment volgens de minister nog niet nodig. Nu het virus dichterbij komt, neemt de minister alsnog deze maatregel.

BESCHERMING De organisaties zijn blij dat de ophokplicht nu alsnog van kracht is. Volgens Hennie de Haan, voorzitter van de NVP biedt deze maatregel maximale bescherming voor de dieren tegen de ziekte. Ook pluimveehouders reageren opgelucht. ,,Heel goed dat deze plicht er nu is'', zegt de Barneveldse pluimveehouder Theo Bos. ,,Maar als ik heel eerlijk ben, had dit natuurlijk half januari al ingesteld moeten worden. Je ziet nu dat de nieuwe besmette locatie in Duitsland ruim 700 kilometer van de locatie in Polen ligt. Dat geeft aan hoe onvoorspelbaar het is en hoe snel de ziekte via de wilde vogels zich kan verspreiden. Dan moet je dit soort risico's niet nemen. Het besluit van de minister in januari om nog even af te wachten, is naar mijn idee écht van achter het bureau genomen.'' Zijn 55.000 kippen zitten inmiddels binnen. ,,Vandaag en morgen zullen de dieren in de ochtend nog wel even verbaasd bij de gesloten luiken staan kijken, maar daarna is er niets meer aan de hand. Er is voldoende ruimte in de stal.''

Nu er een ophokplicht geldt, treedt een overgangsperiode van maximaal zestien weken in werking waarin pluimveehouders hun eieren wél in de categorie vrije uitloop kunnen verkopen, ondanks dat de kippen binnen zitten.

Twee jaar geleden was er voor het laatst een ophokplicht. Die was begin 2018 ruim drie maanden van kracht om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. De ziekte sloeg toen toe in Flevoland, Groningen en Overijssel. Een jaar daarvoor was er ongeveer vijf maanden lang sprake van een ophokplicht wegens de vogelgriepdreiging. Een laatste uitbraak in deze regio was begin 2015, toen een milde variant van de ziekte werd geconstateerd bij een pluimveebedrijf aan de Valkseweg in Barneveld en 27.000 kippen geruimd moesten worden.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie