Houtkachels viezer dan biomassacentrale

7 februari 2020 om 17:09 Column Deel je nieuws

Gemeenteraad heeft bedenkingen bij het inzetten van biomassacentrales voor warmtenet(ten) tbv "duurzame" verwarming woningen. 

Het aantal houtkachels, inclusief pelletkachels, in Barneveld veroorzaakt al jarenlang gezamenlijk veel meer luchtvervuiling dan een biomassacentrale, zelfs evenveel fijnstof als door de landbouw wordt uitgestoten.Volgens een GGD onderzoek uit 2016 hebben meer dan 5000 inwoners last van deze door houtstook veroorzaakte vervuiling

Dus wordt het tijd om ook deze vorm van luchtvervuiling verder aan te pakken, zoals in het beleidsplan 2018-2022 is opgenomen: 

"Het doel is het voorkomen dan wel verminderen van overlast of gezondheidsschade door het stoken van hout en andere vaste brandstoffen door particulieren"

Het summier verstrekken van stooktips wordt veelal slecht opgevolgd. Er wordt overal gewoon doorgestookt tijdens windstilte of mist, zelfs na RIVM's stookalarm.

De landbouwsector heeft groot gelijk als er gewezen wordt naar andere luchtvervuilers, zoals deze, door particulieren veroorzaakte, luchtvervuiling.

Met inzet van moderne technieken is veel te realiseren, ook handhaving wordt eenvoudiger.

Duurzame groet,

Arie Markesteijn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie