Quarantaine-melding!

7 februari 2020 om 13:17 Column

Oeps. 'Quarantaine-melding!' Een uitbraak van een besmettelijk virus? Het is zaterdagochtend als ik mijn email open en dit bericht op mijn scherm verschijnt. Een melding van de NVWA dat de vogelgriep nu echt dichterbij gekomen is? Of het RIVM met informatie over het coronavirus?

Ik open het bericht: 'Geachte klant, Vanwege de nieuwe privacywet moet u nu gebruik maken van een extra stap om in te loggen op uw Persoonlijke Knab omgeving. U dient uw reader te koppelen aan uw online omgeving. De huidige privacywet is vanaf 2020 ingegaan, dit betekent dat u te laat bent. Koppel uw rekening nu en voorkom blokkade. Klik hier om de stappen te volgen om uw rekening te koppelen aan uw reader. U heeft 1 werkdag de tijd om uw rekening te koppelen, na deze datum wordt uw rekening in quarantaine zone geplaatst'.

Wat ben ik vergeten? Mijn muis beweegt zich al naar 'Klik hier' als ik nog even naar de afzender kijk. Toch wel vreemd, het bericht komt van Knalb Persoonlijk en dat is niet de bank Knab. Bovendien ik heb niet eens een rekening bij die bank. Mijn muis kiest snel voor bericht verplaatsen naar Spam!

METEEN VERWIJDEREN Weer zo'n phishing-bericht. Krijgt u ze ook? Nooit reageren en meteen verwijderen in uw spambox! U zou de verhalen eens moeten horen van mensen die wel op de link 'Klik hier' drukten en van wie de bankrekening vervolgens werd geplukt door internetcriminelen.

Het is een nieuwe, hedendaagse vorm van oplichterij en fraude via internet. Maakten we ons eerder heel veel zorgen om de vele inbraken in onze huizen, nu komt men binnen via de computer. Afgelopen jaar kreeg onze politie voor Barneveld te maken met 260 aangiften (een stijging, want in 2018 ging het om 161 aangiften). En dat is vast een topje van de ijsberg want hoe velen zullen geen aangifte doen? Tweederde van deze aangiften van internetfraude heeft te maken met oplichting bij online handel. Je bestelt via internet iets aardigs, je betaalt keurig het bedrag maar de goederen worden nooit geleverd.

Zo overkwam het Ine. Vrijdagmiddag bestelde ze drie kaartjes voor een concert van Gelderpop via Facebook. Ze werden te koop aangeboden door een jongen die zei zelf niet te kunnen gaan, omdat hij onverwacht op reis moest voor zijn werk. Ine: ,,Hij woonde in Barneveld en ik vroeg of ik ze kon komen halen. Dat kon niet want hij was niet thuis maar hij zou ze via de email sturen." Omdat de jongen niet de hoofdboeker was, moest Ine 120 euro overmaken op een rekeningnummer dat niet op zijn naam stond. Aldus geschiedde, maar de kaartjes kwamen nooit aan.

NOG EEN VOORBEELD Nog zo'n voorbeeld. Pieter plaatst op dinsdag een advertentie op Marktplaats om zijn smartphone te verkopen. Een dag later reageert iemand via de app. Pieter: ,,Hij stelde mij voor een Tikkie te sturen van 1 cent zodat hij mijn gegevens zou hebben en hij zeker zou weten dat hij met mij te maken had. Ik ontving een Tikkie met een link waar ik op klikte." Pieter werd daarop doorverwezen via internet naar een site die geheel overeen leek te komen met internetbankieren. En u begrijpt al hoe het verder ging. Het gevolg: enkele dagen later werden diverse internetbetalingen via de betaalrekening van Pieter gedaan door de oplichters.

SLORDIGE DOCHTER Wat ook regelmatig voorkomt, is dat mensen een WhatsApp-bericht ontvangen van een bekende die vraagt geld over te maken. Zo overkwam het Tineke. Haar dochter was op vakantie in Spanje en stuurde een app dat haar portemonnee en pasjes gestolen waren en ze de rekening van de huurauto niet kon betalen: ,,Ma, wil je aub 180 euro overmaken voor de auto? Natuurlijk betaal ik het terug als ik maandag thuiskom. Hou van je, en een knuffel voor Erik. Liefs Carla.'' 

Tineke maakt het bedrag onmiddellijk over en twijfelt geen moment aan haar slordige dochter die haar portemonnee en pasjes vast weer eens ergens zal hebben laten slingeren. En ja, het klopt toch dat Carla maandag thuiskomt! Tja, Carla had op Facebook foto's van haar broertje Erik gepost en bij de uitbundige vakantiefoto's ook geschreven dat ze het zo jammer vond dat haar vakantie maandag weer ten einde zou zijn. De criminelen maakten er dankbaar gebruik van om vertrouwenwekkend bij moeder Tineke over te komen.

Internetfraude is dus aan de orde van de dag. Het kan ons allen overkomen. Laat u niet oplichten en wees waakzaam. Doe aangifte bij de politie via internet: www.politie.nl. Dat is snel genoeg gedaan en de aangiftes komen dan direct bij de juiste afdeling terecht die ze met elkaar vergelijkt en onderzoekt welke criminele bendes er achter zitten. Zo kan de politie bankrekeningnummers, IP-adressen, telefoonnummers en email-adressen koppelen, criminele netwerken in kaart brengen en daders opsporen en voor de rechter brengen.

Asje van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie