Bloqz te Lochem
Bloqz te Lochem Olcas

Betaalbaar en duurzaambouwen ook in Barneveld

7 februari 2020 om 11:57 Nieuws Deel je nieuws

 

Vrijdagmiddag 14 februari 2020 gaat Erik Ronnes, woordvoerder wonen van de CDA Tweede Kamerfractie, in Lochem, twee Bloqz openen. Deze Bloqz zijn dé oplossing voor de woningnood van dit moment.

Bloqz zijn woningen die ontworpen zijn vanuit het perspectief van eenvoud, prefab, efficiëntie, toepassing van nieuwe technieken met behoud van comfort voor de bewoners.  Dit is mogelijk gemaakt door het spreekwoordelijke bouwen van prefab bruggen met de beton-, de installatie- en bouwbranche. Waar deze vaak naast elkaar werken hebben ze voor deze woningen de handen in elkaar geslagen.

“op 6 september 2017 was ik aanwezig op een bijeenkomst waar het onderwerp de capaciteit in de bouw was. Het gat was groot met aan de ene kant de bouwagenda ( 100.000 ) woningen en aan de andere kant de productiezijde ( 65.000 ) woningen, 35.000 woningen kunnen niet gebouwd worden vanwege het gebrek aan handjes en grond. Het moet mogelijk zijn met het mijn netwerk en ervaring om hier iets aan te doen.” zegt Johan Oltvoort, initiator van de Bloqz.

De woningen zijn betaalbaar. Dat kan doordat de woningen pragmatisch ontworpen zijn.  . Verder is de woning zo ontworpen dat deze voldoet aan de vraag van veel mensen. Eventueel kan voor twee in plaats van drie slaapkamers gekozen worden. Dit scheelt in architect en constructeurskosten. Evenals in de voorbereidingskosten. Het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden en de woningen kunnen voortschrijdend worden verbeterd.

De woningen zijn energie zuinig. Er is een eeuwenoud principe dat steenachtige materialen warmte én koude kunnen vasthouden. In oude kerken en kathedralen is door de wisseling van de seizoenen, door boven genoemd principe, een stabiele temperatuur ontstaan. In de Bloqz wordt dit principe nagebootst om te verwarmen én te koelen. Door water met een temperatuur variërend van 21 tot 27 ° C door leidingen in de vloer te transporteren wordt de massa van de Bloqz verwarmd c.q. gekoeld. De massa van de vloeren in combinatie met de wanden straalt deze warmte of koeling uit. Dat betekend dat het aanwezige luchtvolume niet opgewarmd hoeft te worden.  Door de geringe temperatuur stijging of daling is maar weinig energie nodig. Deze is afkomstig van de zon en via PV panelen wordt de warmtepomp gevoed. De warmtepomp heeft een voldoende buffer om ook het warme water op te slaan. De energie die over is kan gebruikt worden door de bewoners of kan terug geleverd worden aan het net.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie