Afbeelding
Wouter van Dijk

'Kerkgangers dupe van ruime openingstijden op feestdagen'

6 februari 2020 om 09:33 Politiek

BARNEVELD De winkeltijden op tweede christelijke feestdagen worden definitief ruimer in de gemeente Barneveld. Een voorstel van coalitiepartij Pro'98 en oppositiepartij Lokaal Belang werd breed omarmd. Vanaf aankomende Tweede Paasdag, maandag 13 april, mogen alle Barneveldse ondernemers op dergelijke dagen al zelf hun openingstijden bepalen. De SGP wilde de winkels juist kortere tijd open hebben, maar het plan van de gereformeerde partij plan kreeg onvoldoende steun.

Jannes Bijlsma

SGP-raadslid Arend Flier vond het geen goed idee dat winkeliers voortaan de ruimte krijgen de gehele dag open te gaan, zoals Pro'98 en LB bepleitten. Momenteel is er nog onderscheid tussen verschillende Barneveldse winkeliers: doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen hun deuren om 10.00 uur openen en om 22.00 uur sluiten op feestdagen, terwijl andere winkels pas om 13.00 uur open mogen. ,,Dat is gewoon niet uit te leggen", stelde Pro'98-raadslid Frank van der Lubbe. ,,En als het niet is uit te leggen, moet je dit veranderen."

Volgens Flier ging het voorstel echter voorbij aan de mensen die op deze dagen gewend zijn 'in alle rust' naar de kerk te gaan op bijvoorbeeld Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag of Tweede Kerstdag. ,,Wij zijn altijd gewend om de belangen van alle inwones te wegen", sprak hij tijdens de raadsvergadering van woensdagavond. Om aan zowel de kerkgangers als aan de mensen 'die willen klussen of boodschappen willen doen', stelde hij voor de winkeltijden voor alle winkels wel gelijk te trekken, maar pas om 12.00 uur.

In het voortraject had het college van b. en w. al aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de motie en bereid te zijn die te willen uitvoeren. Flier was kritisch op de collegereactie. ,,Het college gaat wel erg makkelijk voorbij aan de gevoelens die leven bij de christelijke achterban in de gemeente Barneveld." De partij verweet het college niet eerst in gesprek te zijn gegaan met winkeliersverenigingen en kerken. ,,Bent u wel met ondernemers in overleg geweest die nu al om 9.00 uur open mogen, of zij het leuk vinden om pas om 12.00 uur open te gaan?", vroeg Van der Lubbe. Dat had hij niet gedaan, bekende Flier. ,,Dat is zo'n kleine groep mensen dat we dat niet nodig vinden." LB-raadslid Mijntje Pluimers vroeg hem vervolgens of 'een minderheid er soms niet toe doet'. ,,In dit geval niet", antwoordde Flier. ,,We willen geen samenleving die wordt gedomineerd door ondernemers."

Flier vreesde verder voor parkeerchaos op Tweede Feestdagen, als kerkgangers en winkelend publiek door elkaar heen moeten parkeren. ,,Dat zien we op dank- en biddagen ook gebeuren, bijvoorbeeld bij de Albert Heijn in het dorp. Het lijkt ons onwenselijk dat kerkgangers de dupe worden van een verruiming van de openingstijden." Andere partijen en ook het college van b. en w. waren daar niet bang voor, al vond de ChristenUnie dat de bestaande winkeltijdenregeling voldoende rekening houdt met alle belangen. ,,Rust is wat ons betreft belangrijker dan verruiming van winkeltijden", sprak CU-raadslid Henri Buitenhuis. Volgens CDA-collega Daan de Vries wordt met het plan echter een gelijk speelveld gecreëerd, ,,Bijvoorbeeld tussen de bloemist en het tuincentrum."

Met tegenstemmen van CU en SGP stemde de voltallige raad in met de verruiming van de openingstijden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie