Afbeelding
Wouter van Dijk

Nieuwe heg doet fietsers zigzaggen

5 februari 2020 om 11:01 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Een lage heg in twee delen vormt sinds dinsdagavond de basis voor de nieuwe inrit aan de Nieuwstraat in Barneveld, tussen restaurants Het Schaap en De Hebberd. Aan de kant van Het Schaap is een doorgang gecreëerd van ruim drie meter breed. Aan de andere kant kunnen fietsers en wandelaars zigzaggend tussen beide heggen slalommen.

Wouter van Dijk

De doorgang aan de kant van Het Schaap is afgezet met een paaltje, om automobilisten te weren. Het paaltje is te verwijderen om hulpdiensten erdoor te kunnen laten. Om aan die kant van de inrit ruimte te maken, is het standbeeld van de firma Koudijs iets verplaatst, naar een prominentere plek.

De inrit werd de afgelopen week aangepakt door de gemeente Barneveld. Doel is om tegen te gaan dat fietsers komende vanuit het centrum in één keer de Burgemeester Kuntzelaan oversteken, of vice versa. Door de nieuwe inrichting zullen fietsers een hoek moeten maken, waardoor ze snelheid verliezen.

NETJES EN VERZORGD ,,Het ziet er netjes en verzorgd uit'', zegt voorzitter Jan Joosten van de Barneveldse Middenstands Vereniging (BMV). ,,Het beeld komt goed tot zijn recht, echt een visitekaartje voor het centrum, op deze manier.'' Of de nieuwe inrichting ook daadwerkelijk een veiliger verkeerseffect oplevert, weet Joosten niet. ,,Dat zullen we moeten afwachten.''

De aanpassing maakt deel uit van een groter plan om het gebied rondom de fietsoversteek bij de Kuntzelaan veiliger te maken. De afgelopen jaren is de verkeersveiligheid op deze plek onderwerp van gesprek. Fietsers hebben er sinds de herinrichting in 2017 voorrang, maar nemen die voorrang ook, met als gevolg onoverzichtelijke situaties voor automobilisten, die er geregeld te hard rijden.

Het college van burgemeester en wethouders komt volgende week met een evaluatie naar buiten over de verkeerssituatie en wat nu de beste maatregelen zijn om het hier veiliger te maken. Vooruitlopend werden afgelopen zomer al mobiele drempels geplaatst, die begin dit jaar zijn aangepast. Daarnaast kwam het college afgelopen najaar met een plan voor het verleggen van het fietspad langs de Kuntzelaan. Dat laatste zou ervoor moeten zorgen dat automobilisten beter zicht zouden krijgen. De gemeenteraad hield uitvoering van die maatregel aan, in afwachting op de evaluatie.

VERKEERSLICHTEN EN FLITSPAAL Vanuit de raad zijn daarnaast andere opties voorgesteld. Zo stelden Lokaal Belang, CDA, Burger Initiatief en VVD voor om verkeerslichten te plaatsen bij de oversteek. Een idee van de ChristenUnie is om er een flitspaal neer te zetten, net zoals binnenkort het plan is aan de Stationsweg. Twee weken geleden vroeg deze partij tijdens een commissievergadering nog naar de mogelijkheden. ,,We geven er de voorkeur aan om eerst de aanvraag van de Stationsweg af te ronden, voordat we een volgend verzoek indienen'', meldt het college nu. ,,Een gemiste kans'', vindt de ChristenUnie. ,,Volgens ons is de te hoge snelheid van de automobilisten een belangrijke oorzaak van de onveiligheid.''

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie