Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Vrees voor woningen in plaats van 'groen' langs rondweg Voorthuizen

31 januari 2020 om 11:01 Natuur en milieu

VOORTHUIZEN De Voortse Ring wordt bij de zuidwestelijke ingang van Voorthuizen mogelijk minder 'groen' aangekleed dan bewoners van de Bijschoterweg aanvankelijk dachten. De gemeente Barneveld denkt erover om woningen toe te staan, op een stuk grond waarvan de provincie Gelderland eerder aangaf dat dit met streekeigen bomen en struiken zou worden ingericht.

Jannes Bijlsma

De lap grond waar het om gaat bevindt zich tussen de nieuwe afslag van de Baron van Nagellstraat richting Voorthuizen en de Bijschoterweg. In januari 2018 nam de provincie Gelderland een plattegrond op in haar nieuwsbrief aan belanghebbenden, waarin dit deelgebied in zijn geheel groen werd ingericht. In antwoorden op raadsvragen liet het college van b. en w. deze week weten dat in het perceel juist méér groen wordt aangelegd dan in de oorspronkelijke provinciale plannen, zoals die schematisch in de nieuwsbrief zijn weergegeven. Uit gesprekken met ambtenaren bleek de bewoners echter iets anders: de gemeente denkt aan woningbouw in het gebied.

VERKEERDE BEEN Bewoners van de Bijschoterweg voelen zich 'op het verkeerde been gezet'. ,,Wij constateren dat de schriftelijke beantwoording van het college aan de raad een ruimhartige invulling van het groen belooft", geven bewoners Arie Dost en Frans Bos aan. ,,De toon is uitbundig, maar er wordt op geen enkele wijze ingegaan op wat dit concreet betekent."

SCHRAAL De gemeente denkt er nu aan om de randen van het deelgebied te beplanten met rijen bomen. ,,Schraal naast elkaar", zeggen de bewoners. ,,Dus geen mooie robuuste beplanting, zoals de provinciale kaart suggereert. Het overgrote deel van het gebied krijgt een andere bestemming, waarschijnlijk woningen." Om de bewoners van de Bijschoterweg tegemoet te komen, heeft de gemeente voorgesteld om een aarden wal met beplanting te realiseren. Die moet als buffer dienen tussen de woningen en de rondweg ,,Daarbij krijgt de Zeumerse beek op twee plekken een glooiende helling, om zo meer diversiteit in de vegetatie te creëren."

BUFFER Daar is wel wat voor te zeggen, vinden de bewoners. Maar over het geheel genomen hebben zij 'gemengde gevoelens' bij de meest recente schetsen. ,,De gemeente kan deze buffer gebruiken om in het gebied woningen te realiseren, met de redenering dat men immers aan de groeninrichting heeft voldaan." Want woningen in het gebied zien Dost en Bos niet zitten. ,,Ons beeld was steeds dat dit groen zou worden ingericht."

VERKOCHT Ook bestaat er onduidelijkheid tussen bewoners en gemeente over de begrenzing van het deelgebied. Op de kaart van de nieuwsbrief loopt het gebied aan de noordwestkant door tot aan de Bijschoterweg. ,,Dit was ook conform wat ons door de provincie is aangegeven. Deze grond behoort bij het groenplan en zo ook aangeplant worden: belangrijk als groene buffer tussen ons en de rondweg. De gemeente meldt ons nu dat deze grond waarschijnlijk is verkocht. Hier zal dan ook geen aanplant meer plaatsvinden. Daar schrikken wij van."

BRAAKLIGGENDE GROND Het frustreert de bewoners dat de gemeente nog niet concreet kan aangeven hoe het gebied precies wordt ingevuld. ,,Oké, geen groen zoals op de kaart aangegeven. Maar wat dan wel? Hoogwaardige vrijstaande bouw? Rijtjeswoningen? Of toch maar utiliteitsbouw met opslag? Hier doemt het scenario op waar we al eerder bang voor waren: jarenlang braakliggende grond, in plaats van de beloofde groene entree. We hebben hier op doorgevraagd, maar de gemeente heeft nog geen idee."

NIET VOOR DE HAND De gemeente Barneveld bevestigt dat er aan woningen wordt gedacht op dit perceel. Er is echter inderdaad nog geen concreet plan voor, zegt woordvoerder Rudy van der Linden. ,,Gezien het karakter van dit gebied, ligt grootschalige woningbouw niet voor de hand. Gedacht wordt aan een beperkt aantal woningen, in dezelfde sfeer als de woningen aan de Bijschoterweg."

ANDERE BESTEMMING Van der Linden zegt niet uit te gaan van de schematische kaart in de nieuwsbrief, maar van het oorspronkelijke landschapsplan dat voor het gebied was gemaakt. Daarvan was het noordwestelijk deel, zoals dat in de schematische kaart groen was ingetekend, geen onderdeel, aldus de woordvoerder. ,,Het heeft ook een andere bestemming: agrarisch/sport/verkeer." Daarom wordt het dus ook niet meegenomen in het groenplan voor de rondweg Voorthuizen.

LAANBEPLANTING Uitgaande van dit landschapsplan, wordt er volgens de woordvoerder inderdaad meer groen gerealiseerd dan oorspronkelijk gepland ,,Daarin was alleen laanbeplanting langs de Baron van Nagellstraat en Voortse Ring opgenomen. In overleg met bewoners van de Bijschoterweg is een schetsontwerp uitgewerkt om ook langs de Zeumerse beek beplanting en een grondwal aan te brengen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie