Afbeelding
Gemeente Barneveld

Snuffelfiets moet in Barneveld luchtkwaliteit meten

29 januari 2020 om 14:36 Natuur en milieu

BARNEVELD De zogeheten snuffelfiets moet zijn intrede gaan doen in Barneveld. Het gaat dan om een fiets met een mobiele sensor aan het stuur, dat de luchtkwaliteit en de kwaliteit van het wegdek meet. De gemeente Barneveld is op zoek naar inwoners die zo'n sensor op hun fiets willen monteren.

Dat meldt de gemeente in een persbericht. In totaal zijn er vijftig sensorkastjes beschikbaar, en rijden er straks dus ook maximaal vijftig snuffelfietsen rond. De kastjes worden beschikbaar gesteld vanuit de provincie Gelderland en de Regio Foodvalley. ,,Inwoners kunnen met de snuffelfiets op een makkelijke manier bijdragen aan de kennis die nodig is voor veilige en schone fietsroutes'', zegt wethouder Hans van Daalen. ,,Daarom doen we graag mee aan dit experiment.'' Het doel van het project, dat 2,5 maand duurt, is om naast het verzamelen van gegevens over luchtkwaliteit het bewustzijn en betrokkenheid van inwoners te vergroten.

Inwoners die zich voor dit project aanmelden, krijgen een sensorkastje tot hun beschikking. Met dit kastje delen ze de informatie die ze tijdens hun gebruikelijke fietstochten verzamelen. Bij de sensor hoort een digitaal dashboard, voor een gedetailleerd overzicht en actuele informatie van de gereden routes. Volgens de gemeente is de informatie over de afgelegde routes niet herleidbaar tot de fietser, zodat de privacy gewaarborgd is.

Woensdagavond 19 februari start het project met de snuffelfietsen met een gezamenlijke kick-off voor alle deelnemers, in het gemeentehuis. Tijdens deze bijeenkomst zijn vertegenwoordigers van de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de provincie Gelderland aanwezig om het project toe te lichten. Onder de deelnemers die aanwezig zijn bij de kick-off, wordt een tegoedbon van 50 euro verloot, te besteden bij een lokale fietsenmaker.

Aanmelden voor dit project kan nog tot en met vrijdag 14 februari, door een mailtje te sturen naar verkeer@barneveld.nl. Barneveld is niet de eerste gemeente waar snuffelfietsen gaan rijden. Veenendaal en Scherpenzeel gingen Barneveld in de Regio Foodvalley al voor. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie