Het Mark de Kruijff-toernooi vindt in de Oosterboshal plaats.
Het Mark de Kruijff-toernooi vindt in de Oosterboshal plaats. Melvin Taribuka

Tiende Mark de Kruijff toernooi

27 december 2019 om 11:24 Voetbal

BARNEVELD In de Oosterboshal vindt vrijdag van 18.00 uur tot 22.00 uur en zaterdag van 12.00 uur tot het einde van de middag, voor de tiende keer het Mark de Kruijff Toernooi plaats. Zeven vragen aan Erik, de broer van Mark.

Hoe is het toernooi ontstaan? ,,Het toernooi is in 2010 voor de eerste keer gehouden. Dit werd toen georganiseerd door vrienden van mijn broertje Mark, de gebroeders Aalders, als soort steuntje in de rug van mijn broertje aangezien hij lymfeflierkanker had. Bij de eerste 2 edities, in Harskamp en Stroe, was hij nog van de partij. Vanaf december 2012 is het in de Oosterboshal in Barneveld. Helaas heeft hij dat niet meer mee kunnen maken aangezien hij op 25 januari 2012 is overleden."

Hoelang bent u al verbonden aan het voetbaltoernooi? ,,In eerdere jaren eigenlijk alleen als deelnemer. Als 'broer van' deed ik het slotwoord altijd, maar de organisatie lag altijd in handen van de gebroeders Aalders. Vorig jaar heb ik al daar in al wat geholpen en dit jaar organiseer ik het samen met Marcel van Ginkel en Koen Faber. Ook twee hele goede vrienden van Mark en ondertussen ook van mij. De gebroeders Aalders zitten dit jaar in Italië dus zijn er helaas niet bij."

Hoeveel teams doen er dit jaar mee? ,,We wilden dit jaar tien teams hebben en dat is ook gelukt."

Welk team tipt u als winnaar? ,,Dat is een goeie vraag. Ik denk dat er wel vier tot vijf teams zijn die het toernooi kunnen winnen. Vorig jaar won er met Bafana Bafana een outsider. Ik speel zelf mee bij PPS, maar denk niet dat we ons tot de favorieten en/of outsiders kunnen rekenen…"

Is het lastig om zoiets te organiseren? ,,Nee, lastig is het niet. De weken er naar toe is wat drukker, maar een paar keer bij elkaar zitten, de taken verdelen en je komt een heel eind. Daarbij kan er veel overgenomen worden van voorgaande jaren. En uiteraard ben je afhankelijk van andere partijen die je willen helpen. We hebben bijvoorbeeld van de week een rondje door het dorp gemaakt en heel mooi om te zien dat veel ondernemers ons willen helpen door prijzen te schenken voor de verloting na afloop van het toernooi. Dat was daardoor snel geregeld!"

De opbrengst van het toernooi gaat naar KWF. Waarom is het belangrijk hiervoor geld in te zamelen? ,,Ik denk dat iedereen in zijn leven wel heeft meegemaakt dat iemand in zijn of haar omgeving heeft gemerkt wat kanker met een mens kan doen. Mijn broertje heeft uiteindelijk de pech gehad om de strijd niet te kunnen winnen. Uiteindelijk draait het in mijn ogen dat je geluk moet hebben om het te overleven, maar dat je wel de middelen moet hebben om de strijd er tegen te kunnen voeren. Dat kan het KWF doen, vandaar dat we daar de gehele opbrengst naar toe doen. Want wij houden hier uiteraard niks aan over. De teams betalen bijvoorbeeld inschrijfgeld en dat gaat in zijn geheel naar het KWF. Ditzelfde geldt uiteraard voor de opbrengst van de verloting, waar weer hele mooie prijzen mee te winnen zijn. Loten zijn alleen te koop met contant geld."

Waarom moet iedereen even komen kijken? ,,Waarom zou je niet even komen kijken? Zaterdagavond sluiten we het toernooi af met een feest en een verloting met mooie prijzen. De lootjes zijn vrijdagavond en zaterdagmiddag te koop."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie