Bezetters

14 december 2019 om 11:14 Column

De fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel gaat (voorlopig) dus niet door. Tenzij de provincie nog ingrijpt natuurlijk, wat niet denkbeeldig is. Onze buren blijven liever zelfstandig dan dat ze bezet worden door Boze Buurman Barneveld. De politieke debatten, voor en achter de schermen gevoerd, inclusief de val van het college van burgemeester en wethouders, heb ik smullend gevolgd.

De eindconclusie - Scherpenzeel blijft zelfstandig - beschouw ik wel als slecht nieuws. Scherpenzeel leek mij nou echt een geweldige plek om 'onze' windmolenambities te realiseren.

Nu moeten we maar afwachten waar die spuuglelijke ondingen komen. Deze week werd duidelijk dat Zeumeren nog steeds in beeld is als locatie. Hoewel de meeste plaatselijke politieke partijen het recreatieterrein geen geschikte plek vinden voor windmolens, mag Zeumeren niet op voorhand worden geschrapt uit het lijstje van mogelijkheden. Dat zou niet eerlijk zijn ten opzichte van andere kansrijke locaties.

Deze redenering deed me een beetje denken aan het bezoek wat ik de afgelopen week bracht aan mijn autodealer. In mijn zoektocht naar een nieuwe bolide had ik drie modellen uitgezocht. Een potentiële (vierde) kanshebber was eerder al afgevallen vanwege allerlei steekhoudende bezwaren, maar toch vroeg ik de dealer om dit model in het rijtje te zetten. ,,Dat is eerlijker'', zei ik tegen de dealer, die zijn schouders ophaalde en iets mompelde als: ,,Als je deze auto toch niet wilt, waarom laat je ´m er dan tussen staan?´´

Ik bedoel maar. Zeumeren is een waanzinnige windmolenlocatie, die je op voorhand met alle macht zou moeten uitsluiten als mogelijkheid. Lekker hoor, recreëren met zo'n reusachtige molen in je nek of voor je neus. Bij Castricum aan Zee bederven die windmolens mijn uitzicht al en dan staan ze nota bene nog kilometers verderop in zee.

Ik denk dat Scherpenzeel stiekem wel een beetje lijkt op Voorthuizen. Als Voorthuizenaren mochten stemmen over hun eigen onafhankelijkheid, dan wist ik de uitslag wel. Vandaar ook de gevoeligheid richting het standbeeld van Lodewijk Napoleon. Je wordt al jaren bezet door Barneveld en dan presenteer je een plan om een beeld te plaatsen van...een bezetter. Hoe verzin je het?

Ondertussen ben ik al druk aan het aftellen richting het einde van het jaar. Met dank aan mijn nieuwe buren, die al begonnen zijn aan hun muzikale terugblik. Rob en Barry, want zo heten ze, hebben hun eigen hitlijst samengesteld, die welgeteld zesduizend nummers beslaat. De titel: de Rob 6000 aller tijden. Echt kiezen, daar zijn ze niet goed in. Dat is wel duidelijk. Op 1, zo heb ik vernomen, staat Bohemian Robsody van Queen, gevolgd door SomeBarry to Love van dezelfde band. Ik heb ook nog geprobeerd om een paar van mijn favoriete nummers in hun hitlijst te krijgen, maar dat is me niet gelukt. Om de een of andere reden vonden ze het geen goed plan om mijn muzikale odes aan het huwelijk (zoals 'Je loog tegen mij', 'Vuile huichelaar' en 'Ik geef niet meer om jou') op waarde te schatten.

Erik Roest

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie