Nico Drost van Huurdersvereniging Barneveld, wethouder Hans van Daalen namens de gemeente Barneveld, directeur-bestuurder Liesbeth Brouwer-de Jong van Woningstichting Barneveld en wethouder Aart de Kruijf namens gemeente Barneveld.
Nico Drost van Huurdersvereniging Barneveld, wethouder Hans van Daalen namens de gemeente Barneveld, directeur-bestuurder Liesbeth Brouwer-de Jong van Woningstichting Barneveld en wethouder Aart de Kruijf namens gemeente Barneveld. Woningstichting Barneveld

Woningstichting verloot huurwoningen voor jongeren

14 december 2019 om 06:33 Wonen

BARNEVELD Jongeren tot 23 jaar krijgen voortaan voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning van Woningstichting Barneveld die goedkoper is dan 432 euro per maand. Om de slagingskans onder deze doelgroep te vergroten, biedt de woningcorporatie een deel van deze woningen aan via loting.

Jannes Bijlsma

Barneveldse jongvolwassenen blijken moeilijk aan een huis in de eigen gemeente te kunnen komen. In de Prestatieovereenkomst Wonen 2020-2024 spreekt de Woningstichting met de gemeente Barneveld en de Huurdersvereniging Barneveld af zich in te zetten om de kans te vergroten dat zij in hun eigen gemeente kunnen blijven wonen. ,,Op de website huiswaarts.nu, waarop de woningen worden aangeboden, maken we voortaan melding van de leeftijdsgrens”, zegt Woningstichting-woordvoerder Yvette de Munck. ,,Er is ook een inkomensgrens gesteld: minder dan 23.000 euro per jaar. Normaal gesproken worden ook andere criteria betrokken, op basis waarvan wij een woning aan iemand toewijzen. Nu gaan we loten op basis van deze twee criteria. Zo wordt de kans groter dat een jongere de woning krijgt toegewezen.”

ONBEKENDHEID Het blijkt dat jongeren bovendien niet altijd zijn ingeschreven op huiswaarts.nu, tegen de tijd dat zij graag op eigen benen willen staan. Daardoor kan het langer duren voordat zij voor een woning in aanmerking komen. ,,Onbekendheid met het systeem komt vaker voor”, constateert De Munck. ,,Jongeren kunnen zich al vanaf hun achttiende inschrijven. We hebben nu afgesproken om samen met de huurdersvereniging en de Jongerenraad Barneveld om na te gaan denken over een plan hoe we deze doelgroep kunnen stimuleren om zich in te schrijven. We willen inzicht in hoe we die groep moeten benaderen en meer bekendheid genereren. We gaan dat nog verder uitwerken.”

HONDERD WONINGEN PER JAAR Partijen spreken verder af dat de woningstichting tot 2024 ruim honderd woningen per jaar bouwt. Hiervoor biedt de gemeente Barneveld voldoende locaties aan. Binnen de totale gemeentelijke woningvoorraad is twintig procent een sociale huurwoning en afgesproken is dat dit percentage gehandhaafd blijft. De Munck: ,,De afgelopen jaren hadden we de afspraak om 90 woningen per jaar te bouwen. Gemiddeld over die jaren hebben we dat aantal gehaald. Het ene jaar wordt iets minder gebouwd, het andere jaar iets meer. Het blijft een stevige opgave met elkaar.”

Er zijn ook afspraken gemaakt over verduurzaming van woningen. De komende vijf jaar worden 100 bestaande Woningstichting-huizen per jaar geïsoleerd.

DAKEN EN BEGLAZING ,,Met name de daken en de beglazing worden aangepakt”, zegt De Munck. ,,We verplichten bewoners niet tot deelname. Momenteel zijn we bezig met een project aan de Valkhof. Hier hebben we een modelwoning ingericht, waar bewoners kunnen zien wat we precies van plan zijn. We geven informatie waarom het nodig is en wat het de bewoner kan opleveren. Als de maatregelen zijn doorgevoerd, gaan we het verbruik monitoren. Mocht het verbruik eventueel niet afnemen, want het zal per huurder blijven verschillen, dan gaan we met hem in gesprek om te zien wat hij zelf verder kan doen om de besparing te realiseren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie