Afbeelding
Lex van Lieshout

Website voor regionale energietransitie

4 december 2019 om 08:00 Natuur en milieu

BARNEVELD Regio Foodvalley, waar Barneveld bij hoort, wil in 2050 energieneutraal zijn. Daarom werken de acht gemeenten, twee provincies en twee waterschappen samen aan een Regionale Energiestrategie: de RES Foodvalley. Om iedereen op de hoogte houden over bijvoorbeeld het moment waarop je over de RES mee kunt praten, is er nu een website in het leven geroepen: www.resfoodvalley.nl.

In Nederland hebben we afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Iedereen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met de maatregelen uit het Klimaatakkoord. Ook in Regio Foodvalley zal de komende jaren veel veranderen. ,,We gaan fors meer duurzame energie opwekken. Dat gebeurt eerst met de nu bewezen technieken. Dus met wind- en zonne-energie. We moeten kiezen waar we ze kunnen plaatsen en waar het landschap kan en mag veranderen", staat te lezen in een persbericht.

WEBSITE Energie opwekken houdt niet op bij de gemeentegrens. De Regionale Energiestrategie (RES) voor Foodvalley is een document waarin de keuzes voor locaties van energieprojecten beschreven staan en hoe het aangepakt wordt. ,,We doen dat samen: met acht gemeenten, twee provincies, twee waterschappen en belanghebbenden zoals de Land- en Tuinbouworganisatie, natuur- en milieuorganisaties, energiecoöperaties en de netbeheerder. Waar is ruimte? En hoeveel? Voor windmolens en voor bijvoorbeeld collectieve zonnepanelen? Is daar aansluiting op het energienetwerk? Welke warmtebronnen zijn te gebruiken zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen? En: is er voldoende draagvlak en is het financieel haalbaar?"

STAP VOOR STAP ,,Door het maken van de RES werken we samen aan de energietransitie. Dat gaat stap voor stap. Van heel globaal naar steeds concreter. De komende maanden werken we toe naar een concept-RES. Daarin gaat het om zoekgebieden voor energieprojecten. Later in 2020 werken we toe naar een concretere versie waarin zoveel mogelijk belangen zijn behartigd." Meer informatie is te vinden op www.resfoodvalley.nl.

De gemeenten, provincies en waterschappen die aan de RES Foodvalley werken zijn: Gemeente Veenendaal, Wageningen, Barneveld, Scherpenzeel, Ede, Rhenen, Nijkerk, Renswoude. De provincies Gelderland en Utrecht. Het Waterschap Vallei en Veluwe en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie