Een ongeval eind oktober bij één van de afritten ter hoogte van knooppunt A1/A30.
Een ongeval eind oktober bij één van de afritten ter hoogte van knooppunt A1/A30. AberMedia

Meeste ongevallen in Gelderland bij op- en afritten A1/A30

27 november 2019 om 10:51 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Afrit 15 op snelweg A1, beter bekend als het knooppunt A1/A30, is de gevaarlijkste afslag van Gelderland. Landelijk staat deze afrit op de vijfde plek op basis van het aantal verkeersongevallen.

Wouter van Dijk

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van autoschadeverzekeraar Univé, die alle ongevallen binnen een straal van één kilometer van op- en afritten op de Nederlandse snelwegen in kaart bracht. Bij de afrit scoort Barneveld de vijfde plek, onder twee afritten op de Ring Amsterdam (A10) en twee afritten op de A20 bij Rotterdam. 'Barneveld' blijkt ook de enige afrit in de top tien buiten de Randstad.

Univé raadpleegde het 'bestand geregistreerde ongevallen' van Rijkswaterstaat van de afgelopen drie jaar (in totaal 75.000 ongevallen). Die informatie combineerde Univé met wegvakinformatie van de Dienst Wegverkeer, om zo een relatie te leggen tussen ongevallen en afritten. In de provincie Gelderland blijkt 47 procent van alle ongevallen in deze periode binnen één kilometer afstand van een op- of afrit te hebben plaatsgevonden; met gemiddeld 8,7 ongelukken per snelwegkilometer. Volgens Univé vinden niet specifiek meer ongevallen plaats door woon-werkverkeer of vrachtverkeer, aangezien het aantal ongevallen doordeweeks licht hoger is dan in het weekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie