Toon Hermans Salon Barneveld
Toon Hermans Salon Barneveld Linda van Veldhuizen

Thema-avond Toon Hermans Salon Barneveld

25 november 2019 om 09:21 Zorg Deel je nieuws

Kanker en de kracht in het gezin

Een ouder met kanker, een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een gezin. Als ouders word je geconfronteerd met emoties als angst, verdriet en onzekerheid, zorgen en twijfel. Tegelijkertijd wil je als ouder je kinderen beschermen tegen deze emoties. Een dilemma: zeg ik dit tegen mijn kinderen en hoe dan?

Toch is het belangrijk je kinderen te vertellen wat er aan de hand is en hen te betrekken. Door open en eerlijk over je ziekte te praten, daarbij uitgaan van de kracht in jezelf, help je je kind hiermee om te gaan. Ook kinderen zijn vaak krachtiger dan je denkt. Begrijpen wat er aan de hand is, is beter te hanteren dan het angstig en onveilig voelen als je kinderen merken dat er iets ergs aan de hand is, maar niet weet wat. Zij gaan dan zelf een verklaring bedenken. Die fantasie is vaak erger dan de werkelijkheid.

Tijdens de thema-avond verbindt Lettie van Geresteijn, kinder- en jeugdtherapeut uit Voorthuizen dit dilemma aan het begrip ‘loyaliteit’, de onlosmakelijke band tussen ouders en kinderen. De balans kan door het hebben van kanker danig worden verstoord. Kinderen kunnen zich sterk voordoen om hun ouders in deze moeilijke situatie niet te belasten, of zich juist terugtrekken en zich isoleren in hun verdriet en angst. Lettie zal met de deelnemende ouders onderzoeken wat er bij hen speelt, hoe aan de kinderen over hun ziekte te vertellen, hoe om te gaan met de gevolgen die er zijn voor de loyaliteit van hun kinderen aan hen als ouders met gebruikmaking van de kracht die ook binnen het gezin aanwezig is.

Deze thema-avond wordt gehouden op 28 november van 19.30 – 21.00 uur in de Toon Hermans Salon Barneveld, Krommestraat 4.

Wilt u deelnemen aan deze lezing, dan kunt u zich aanmelden via coordinator@thsbarneveld.nl of  telefoonnummer 06 2244 3185.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie