Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft Henny A.J. Kreeft

Gedogen of juist verbieden?

30 oktober 2019 om 17:03 Opinie Deel je nieuws

Laatst zag ik hier in de krant staan, dat Barneveld zo’n vijftien tot twintig keten heeft in het buitengebied, die - volgens het artikel - momenteel buiten beeld zijn.  

 

Nu ken ik dit soort keten waar een aantal jongeren bij elkaar komen al van heel lang. In mijn jeugd woonde ik in Brabant en ging ik zaterdag en zondag naar een discotheek, waar ik na verloop van tijd achter de draaitafels terecht kwam en daar meer stond dan op de ‘vloer’. Maar op enig moment, we hadden ruimte in een niet al te grote sportzaal, werden we door de gemeente er uitgezet en moesten we op zoek naar wat anders. En het toeval was, dat er een keet beschikbaar was op het voetbalterrein, waar we toestemming voor kregen om daar verder te gaan met de discotheek. Natuurlijk was die keet veel te klein en heb ik mijn hart wel eens vastgehouden, dat er niets zou gebeuren. 

 

Maar keten komen overal voor. In mijn tijd dat ik in Emmeloord woonde, hadden we die keten daar ook in het buitengebied, juist in het buitengebied en bewijs maar eens dat er drank en drugs werden gebruikt. De politie konden we al van verre aan zien komen. 

En dat zal hier in Barneveld al niet anders zijn. In het artikel in de Barneveldse Krant werd aangegeven dat er zo’n kleine twintig keten in het buitengebied buiten beeld zouden zijn. Dat is natuurlijk absoluut niet zo, want het ‘gemeentehuis’ weet heus wel wat er gebeurd, ook in het buitengebied. Wat er bedoeld wordt dat men vanuit de gemeente ‘niet zou weten’ wat er binnen in de keten gebeurt en zelfs dat betwijfel ik. In dezelfde krant heeft ook gestaan dat er ‘behoorlijk veel gedronken wordt en drugs gebruikt’. En dat heeft de gemeente dan weer gehoord van o.a. politie en toezichthouders 

Volgens de gemeente zijn er een vijftal met een gedoogstatus. Een legale keten moet zich aan de regels houden, zoals ‘een soort verlengde huiskamer’, besloten karakter, sprake van een vaste vriendenkring en maximaal twintig bezoekers gelijktijdig aanwezig. Illegaal daarentegen zijn de keten die niet voldoen aan de wettelijke kaders. 

De start van het ketenbeleid, in 2008, heeft voor de gemeente Barneveld een aantal van 28 keten opgeleverd, dat in de loop van de jaren heel snel terugliep tot vijf nu. Wat dus niet terug te vinden was, wat het aantal zgn illegale keten in die jaren is geweest. Zouden die ook zijn teruggelopen of juist toegenomen omdat het aantal met gedoogstatus behoorlijk terugliep?  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie