Afbeelding
Cref

Hulplijn voor ouders met huilbaby's wordt gelanceerd in Barneveld

28 oktober 2019 om 08:09 Zorg

BARNEVELD Burgemeester Asje van Dijk en geboorteconsulent Anna Verwaal lanceren vrijdag een nieuwe landelijke hulplijn voor ouders met een huilbaby. Dit gebeurt tijdens het congres 'Van onthechting naar helen', dat die dag bij de locatie van Ruitersportvereniging Barneveld aan de Thorbeckelaan wordt gehouden. Het gaat om een landelijk congres met aandacht voor de toenemende hulpvraag bij huilbaby's. Steeds vaker gebeurt het dat huilbaby's worden mishandeld door radeloze ouders.

Wouter van Dijk

Dat meldt Stichting Cref, organisator van het congres, dat in het teken staat van huilbaby's. ,,We merken dat een toenemend aantal radeloze ouders van huilbaby's hulp zoekt bij ons'', stelt Baukje van Leeuwen van deze stichting. Ouders raken door het constante huilen van de kinderen uitgeput en de baby's lopen een groter risico op mishandeling. ,,Helaas zijn er ook baby's die door mishandeling sterven, wanneer ouders de huilende kinderen schudden.'' Vanwege dit toenemende probleem stelt Cref dat er dringend meer aandacht en hulp voor moet zijn.

De hulplijn moet daar verlichting in bieden, is de gedachte. Het gaat om een gratis landelijke hulplijn die binnen 24 uur hulp biedt aan ouders van een huilbaby en professionals vanuit bijvoorbeeld de kinderopvang en de consultatiebureaus, betrokken bij de zorg over baby's.

Bij een baby die veel huilt of die een trauma opliep tijdens of na de geboorte, kan het hechtingsproces met de ouders verstoord worden, stelt Van Leeuwen verder. Dat kan op latere leeftijd leiden tot ADHD-klachten of bepaalde vormen van autisme. 

Met interviews door tv-presentatrice Kim Kötter, lezingen, workshops en een demonstratie met paarden moet de bijeenkomst in Barneveld vooral een beleefdag voor ouders, zorgprofessionals en geïnteresseerden worden rondom huilbaby's, mishandeling en een verstoord hechtingsproces. Er staat ook een 'grotemensen-couveuse', waarin volwassenen kunnen ervaren hoe het is om in een couveuse te liggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie