Afbeelding
Joop Kleuskens

Opinie: 'Appende fietsers zijn een groot gevaar voor zichzelf en anderen'

24 oktober 2019 om 08:52 Opinie

In de Barneveldse Krant van 22 oktober 2019 lees ik dat veertien appende fietsers zijn beboet. Op zich ben ik wel benieuwd wat daar verder over te melden valt, dus ik lees door. Het gaat om de in juli en augustus in Barneveld en enkele andere gemeenten opgelegde boetes. Landelijk ging het in die periode om 150 boetes per dag.

De maanden juli en augustus hebben samen 62 dagen. Het zijn zomermaanden waarin het overgrote deel van onze medelanders hun vakantie vieren. Tot heden allemaal feiten die eigenlijk verder geen betoog hoeven. Wat blijkt nu echter, er zijn in die 62 dagen in Barneveld schrik niet 14 appende en niet-handsfree bellende fietsers beboet. In diezelfde periode in Ede 31, in Nijkerk 14, in Wageningen en Veenendaal 16, In Rhenen 7, in Scherpenzeel 3 en in Renswoude 1. Eigenlijk spreken de feiten voor zich en zijn deze aantallen te onbelangrijk om er verder conclusies aan te verbinden.

WETENSWAARDIGHEDEN Maar niet volgens LocalFocus. Die hebben de gegevens verwerkt tot interessante wetenswaardigheden. Zij berekenden het aantal boetes als percentage bij 10.000 inwoners. En zo kom je tot hoogst interessante informatie! In Barneveld (en Veenendaal) staat dit gelijk aan 2,4 boetes, in Ede 2,7 boetes, in Nijkerk 3,3 boetes en in Wageningen 4,1 boetes per 10.000 inwoners. Zo lust ik er nog wel een paar.

In Barneveld betekenen de 14 boetes in die periode dat er elke 4,64 dagen een boete werd uitgedeeld, dat er in die periode van 2 maanden in Barneveld gemiddeld op elke 40 kilometer weg/fietspad een boete werd uitgedeeld, dat deze boetes samen € 1330 hebben opgebracht, dat er verrassenderwijs in Nijkerk in die periode ook 14 boetes werden uitgedeeld, waarbij wel bedacht moet worden dat Nijkerk minder inwoners heeft en dat er minder wegen/fietspaden zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze informatie is net zo min relevant als de eerdergenoemde informatie van LocalFocus.

BEKEURINGEN Aan het slot van het artikel wordt gesteld dat de kans aanwezig is dat het aantal bekeuringen voor appende fietsers zal toenemen. Die stelling is achterhaald. Inmiddels staat de teller op 9200 boetes en worden er dagelijks honderden boetes uitgeschreven. Dit is een goede zaak, want door deze regel te handhaven wordt de veiligheid in het verkeer gediend. Appende fietsers (sowieso al zwakke verkeersdeelnemers) zijn een groot gevaar voor zichzelf en voor anderen. Jammer dat zij dit zelf nog te vaak niet inzien.

G. Engelen, Lunteren
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie