Tamara van de Broek. ,,Ik vind het belangrijk om vanuit liefde te handelen, hoewel dat niet altijd lukt. Want ik ben ook maar een mens.
Tamara van de Broek. ,,Ik vind het belangrijk om vanuit liefde te handelen, hoewel dat niet altijd lukt. Want ik ben ook maar een mens." Pauw Media

Tamara van de Broek (CDA): 'Je mag genieten'

23 oktober 2019 om 10:47 hartenziel

BARNEVELD Ze is meester in de rechten, manager bij een accountantskantoor én sinds anderhalf jaar gemeenteraadslid voor het CDA. Tamara van den Broek-Westerneng (31) is bovendien echtgenote van Erik van den Broek en moeder van drie jongens.

Freek Wolff

Je werkte een aantal jaar bij autobedrijf Carhouse Lagerweij in Barneveld en daarna als manager bij Van Asselt adviseurs & accountants in Driebergen, Amersfoort en Scherpenzeel. Maar voor die tijd genoot je als puber van het uitgaansleven. Denk je dat het belangrijk is dat je daarvan geniet in die jonge jaren?

,,Ja, zodat je je eigen grenzen leert kennen. Daar ga je overheen, want je blijft soms te lang in de kroeg zitten en komt te laat thuis. Je leert de gevolgen van je acties. Door die ervaring leer je wel wat het is om keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen. In die fase van je leven is dat belangrijk. Daarom heb ik geen spijt van wat ik allemaal heb uitgespookt. Zodat je vervolgens vol overtuiging kunt kiezen voor wat je echt wil."

Je ging veel naar het café, maar bezocht ook de jongerenclub in de kerk. Kan dat goed samen op gaan?

,,Ja, ik denk dat een combinatie wel mooi is. Binnen de muren van de kerk is de omgeving mooi en veilig, maar volgens mij hoeven christenen niet alleen maar bij elkaar te zitten. Ik vind het belangrijk om daarbuiten te laten zien dat God er is. Dat hoeft niet heel vroom of heilig. In een kroeg kun je sociaal gezien een hartstikke leuke tijd hebben."

Je groeide met je ouders op in evangeliegemeente De Kandelaar, waarna je als jong meisje nog een tijdje meedeed met de lokale jongerenkerk Potter's Hand, waar je in een band dwarsfluit speelde. Hoe kwam dat zo?

,,In die tijd gingen veel jongeren naar Baan 7. Die jongerenkerk sloeg enorm aan en dat wilden we in Barneveld ook proberen. Ontzettend tof, maar hier sloeg dat niet zo aan. Een mooi initiatief, maar het was geen lang leven beschoren."

Daarna won de aantrekkingskracht van het uitgaansleven en stond het geloof een paar jaar in de diepvriezer. Toch twijfelde je nooit aan het bestaan van God?

,,Nee. Ik ben evangelisch opgegroeid. We lazen de mooie bijbelverhalen en spraken erover op een begrijpelijke manier. Mijn ouders hebben me nooit geforceerd. We kregen het geloof op een natuurlijke manier mee en de kerk was een fijne plek. Dat geeft een veilig gevoel. Ik heb het geloof nooit als last ervaren, zag het altijd als iets positiefs."

En er kwam een moment dat je het geloof weer flink serieus ging nemen?

,,Ja, toen mijn broer zich liet dopen bij Doorbrekers. Ik was negentien en vanaf dat moment ben ik daar niet meer weggegaan. Dat voelde als thuiskomen. Je mag er zijn zoals je bent, terwijl ik in de jaren ervoor flink onzeker was. Dan was kleding en volop meedoen erg belangrijk, want pas dan vinden ze je leuk, denk je. Bij Doorbrekers hoefde dit niet meer en dat heeft me gigantisch veranderd. Ik weet wie ik ben en twijfel daar niet meer aan. Ik maak keuzes waar ik achter sta."

Op je achttiende leerde je Erik kennen en na een paar maanden woonde je al met hem samen. Na twee jaar zijn jullie daar min of meer op teruggekomen. Hoe kwam dat?

,,Niemand binnen de kerk wees ons op het feit dat we samenwoonden, maar we werden zelf onrustig over deze beslissing. Ik streed ermee en vroeg me af wat God van ons vroeg. Dus gingen we in de Bijbel lezen. Toen ik twintig was, maakten we een radicale keuze en gingen we weer apart van elkaar wonen. We wilden wel graag samen verder en Erik vroeg me direct ten huwelijk. Tot onze bruiloft hebben we elkaar in vier maanden tijd enorm veel beter leren kennen. We voerden lange gesprekken en legden een goeie basis voor onze relatie. Het was de beste keuze in ons leven, want we konden goed ervaren waarom seks bedoeld is voor binnen het huwelijk. Na een paar maanden hadden we een prachtige bruiloft bij elkaar gespaard. Veel mensen hebben ons enorm gesteund. Dat vond ik een knipoog van God."

Wat is de waarde van het huwelijk?

,,Ik had al twee A-viertjes met bijbelteksten om uit te leggen dat samenwonen prima was. Maar God kan op diverse manieren tot je spreken en onrust is daar een van. In de Bijbel staat dat het huwelijk een drievoudig snoer is, tussen man, vrouw en God. Tot die tijd hadden we Hem er niet bij betrokken. Als je dat wel doet, merk je dat je relatie een stuk steviger wordt. Het is belangrijk dat je elkaar goed kent voordat je trouwt, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dezelfde keuzes moet maken. Iedereen kan zijn eigen keuzes maken op dit gebied. In deze snelle tijd gunnen we onszelf helaas vaak de tijd niet meer om elkaar goed te leren kennen. En ik vond het mooi om elkaar trouw te beloven in de nabijheid van familie en vrienden. De zegen van God krijg je dan mee, maar die is er sowieso voor iedereen. Anders doen we Hem tekort. Hij kan door muren heen werken."

Maar het leven gaat - ook voor christenen - niet altijd over rozen, toch?

,,Ik heb genoeg ellende om me heen voorbij zien komen, maar ik weet wel waar ik mijn hoop en kracht moet zoeken. Ook al gebeuren er hele nare dingen, dan wil dat niet zeggen dat God er niet is. Door beroerde situaties heen kan Hij mensen toch zegenen. Geloof is geen wetenschap. Ik geloof dat Hij er is, want Zijn leiding heb ik ervaren. Als er nare dingen gebeuren, is Hij nog dichterbij. Dat hebben wij ook ervaren in onze familiebanden. Zo zijn mijn eigen ouders gescheiden. Ze zijn elkaar kwijtgeraakt in hun drukke leven en werden daar niet gelukkig van. Toch zijn ze allebei het geloof niet kwijtgeraakt. Maar dat soort dingen is niet makkelijk. Waarom God niet altijd ingrijpt, is de meest prangende vraag waar veel mensen graag antwoord op willen hebben. Maar dat krijg je niet."

Had politiek altijd je interesse?

,,Ik kreeg het met de paplepel ingegoten, want mijn vader was altijd al politiek actief, ook voor het CDA. Hij is zeven jaar raadslid geweest in Barneveld. Voor die tijd was hij al een tijd lid van de Provinciale Staten. Bij ons thuis ging het vaak over politiek, met pittige discussies aan de keukentafel. Ik vind het ook belangrijk om me hiervoor in te zetten en heb gewacht tot ik eraan toe was om zelf actief te worden in de politiek. Ik wilde niet 'de dochter van' zijn, maar zeker weten dat ik zelf mijn mannetje zou kunnen staan. Ik vind verbinding tussen alle groepen belangrijk en in het CDA vind ik christelijke inspiratie om te handelen, zodat iedereen actief mee kan doen. Ik vind het belangrijk dat je de samenleving inspireert en motiveert, om enthousiast mee te bouwen aan ons land. Je moet niet alles van bovenaf opleggen, want dat werkt maar tot op zekere hoogte. Ik wil ook graag als jong persoon en als vrouw mijn inbreng hebben, zodat je een goede afspiegeling van de samenleving in de gemeenteraad krijgt. Vrouwen zorgen vaak voor de nuances en hebben doorgaans meer empathisch vermogen."

Met welke thema's ben je politiek in de weer?

,,Onderwijs, jeugd en gezin, wonen en afval. Dat laatste heeft extra mijn aandacht, omdat ik vind dat hier nog veel aan verbeterd kan worden. Zo zie ik dat de inzameling van afval in Barneveld nog veel beter kan. We hebben hier veel teveel kliko's in nieuwbouwwijken, dat is voor bijvoorbeeld jonge gezinnen een behoorlijke uitdaging. Zie er maar eens plek voor te vinden in de tuin van je tussenwoning. Daarom ben ik voorstander van het verder onderzoeken van alternatieven, zoals ondergrondse containers."

Wanneer kwam de C duidelijk aan de orde in jouw politieke carrière tot nu toe?

,,We hebben het gehad over wel of niet sluiten van de winkels op zondag. Ik vind dat een belangrijke rustdag, waarop je tijd voor God en voor elkaar hebt. Maar dat is mijn persoonlijke keuze, die ik niet aan een ander wil opleggen. Ik ben niet per definitie voor zondagssluiting, maar in Barneveld maakt een groot deel van de samenleving wel die keuze. Als je opening vervolgens toestaat, ga je die groep bijna dwingen om dat wel te doen, omdat de concurrenten de winkels open hebben. Maar wat maakt het uit om de winkels op zondag open te hebben? Laten we die dag alsjeblieft met z'n allen pakken om te recreëren en te ontspannen. Die C is een inspiratiebron, maar dit kun je niet opleggen aan mensen. Vroeger had je van die polsbandjes met de tekst 'What would Jesus do?' Dat vind ik wel mooi, want bij elke beslissing, ook in de gemeenteraad, ga ik bij mezelf te rade: wat zou Jezus gedaan hebben? Dat wil niet zeggen dat je gekke keuzes maakt, maar wel dat je goed nagaat wat de gevolgen zijn van beslissingen. In de praktijk is dat niet altijd eenvoudig. Een paar weken geleden moesten we een vrij onmogelijke keuze maken in verband met een paardensportcentrum in Kootwijk. In zo'n geval mag je je volgens mij best meer laten leiden door je gevoel en solidariteit, dan door juridische aspecten. Zodat je keuze recht doet aan de situatie."

Welke tekst in de Bijbel vind je zeer waardevol?

,,1 Corinthe 13 over de liefde. Dat hoofdstuk is met stip mijn favoriet. De liefde kan alles aan. Dat geldt voor je privéleven, je werk, je (politieke) keuzes, voor alles. Uiteindelijk draait geloof om liefde. Waar je ook bent. Ik vind het belangrijk om vanuit liefde te handelen, hoewel dat niet altijd lukt, want ik ben ook maar een mens. 's Morgens vroeg vind ik dat nog weleens lastig. Sorry (lacht). Dat christenen heilige boontjes zijn, is echt de grootste onzin aller tijden. Niemand is perfect. Maar ik denk wel dat mensen in mijn omgeving een andere Tamara zien dan dat ik vroeger was. In de basis ben ik veranderd. Je handelt meer van nature vanuit Gods visie. Je kunt uren studeren in de Bijbel, maar er staat ook dat het beter is om 'te doen'. Dat vind ik een hele krachtige."

Van welke muziek houd je?

,,Dat vliegt alle kanten op. Vroeger was ik groot fan van de Kelly Family. Ik houd ook van jazz en rustige liedjes. Laura Pausini vind ik geweldig, maar ik kan ook de liedjes van Kinderen voor kinderen heel fanatiek meezingen, samen met de jongens. Coldplay en Blöf zijn favorieten. Neem het liedje 'Yellow', dat gaat over de sterren aan de hemel. Dat hebben we op het geboortekaartje van onze zoon geschreven. God heeft uiteindelijk alles gemaakt, dus ook de muzikaliteit van iedereen. Een liedje hoeft niet christelijk te zijn om wel een goede boodschap te hebben, waar God achter kan staan. En ik ga nog steeds graag uit. Zo was ik deze maand nog bij het Oktoberfest. Feest vieren mag, het eerste wonder wat Jezus deed, was nota bene water in wijn veranderen op een bruiloft. Je mag genieten. God wil niet dat we alleen overleven op aarde. Hij gunt ons nu al een mooi leven."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie