Boeren protesteren bij provinciehuis Gelderland
Boeren protesteren bij provinciehuis Gelderland ANP Foto

Boze boeren naar provinciehuis: ´De grens is bereikt´

14 oktober 2019 om 12:16 Overig

BARNEVELD/ARNHEM ,,De grens is bereikt. Ons ongenoegen is groot. We voelen ons geschoffeerd en geslachtofferd.´´  In aanwezigheid van honderden boeren hebben vertegenwoordigers van LTO Noord maandag in Arnhem een petitie met deze boodschap overhandigd aan vertegenwoordigers van het Gelderse provinciebestuur. Ook in de provincies Overijssel, Drenthe, Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht lieten boze agrariërs van zich horen.  

,,Dat we hier vandaag met zoveel boeren zijn is een niet mis te verstaan signaal van hoe diep we zijn geraakt door de gebeurtenissen de laatste dagen en weken´´, staat te lezen in de petitie. ,,Ook uw provincie heeft gemeend beleidsregels op te stellen die het eigendomsrecht en daarmee het voortbestaan van de landbouwsector ernstig in gevaar brengen. Dat pikken we niet. Het is het zoveelste voorbeeld van onzorgvuldig bestuur en beleid dat ons alle perspectief ontneemt. Juist de landbouw, die sinds 1990 de ammoniakuitstoot met 65% heeft teruggebracht, wordt door de beleidsregels van de provincie nog eens extra op slot gezet. Wij hebben al laten zien dat we onze bedrijfsvoering kunnen aanpassen en bereid zijn volgende stappen te zetten. Maar wel op een eerlijke manier, waarbij onze belangen worden gerespecteerd en u niet vooruitloopt op rijksbeleid waarover we in Den Haag nog volop in gesprek zijn. De beleidsregels die u heeft afgekondigd dragen daar niet aan bij en veroorzaken, zoals u ziet, heel veel onrust.´´

In de petitie benadrukt de LTO dat de boeren willen bijdragen aan een ´realistisch stikstofbeleid´, ,,waarbij naast natuur burgers kunnen wonen, bedrijven kunnen draaien en auto's kunnen rijden. Beleid waarbij boeren die dat willen kunnen blijven boeren. Het beleid moet wat ons betreft aan een aantal voorwaarden voldoen:

• Geen gedwongen generieke krimp, maar een gebiedsaanpak waarin ruimte is voor landbouw, wonen, werken en verkeer.

• Geen stikstofslot op verwaarloosbare emissies. Daarvoor is een drempelwaarde (minimaal 1 mol) nodig waarbij projecten met een kleine uitstoot door kunnen gaan.

• Reductie van stikstof door innovatie. De landbouwsector heeft door innovatie en inzet van nieuwe technieken al laten zien dat uitstoot substantieel naar beneden kan. Wij willen erkenning én de middelen om daarmee door te gaan. Dat lukt niet door nu de boel op slot te zetten en daarmee het toekomstperspectief en verdienmodel van veel boeren op het spel te zetten.

• Nederlandse poldernuchterheid. Door de manier waarop talloze natuurgebieden zijn aangewezen zit Nederland op slot. Duizenden bedrijven rondom natuurgebieden zullen moeten wijken. Een onacceptabele situatie, die de economie ontwricht en een leeg landschap overblijft.

• Meten is weten. Beleid moet gestoeld zijn op metingen. Een betrouwbare overheid houdt zich bij de feiten en voert een realistisch beleid zonder sprookjes en met de juiste meetgegevens.

BESTUURLIJKE MOED De petitie eindigt met een oproep aan het provinciebestuur. ,, Wij vragen u om bestuurlijke moed te tonen. Trek de beleidsbrief in en ga met de landbouw in gesprek. Vergeet niet dat landbouw de sleutel tot de oplossing is. Help ons het innovatieve vermogen van onze sector te gebruiken om samen het probleem op te lossen. Geef ons kaders en toekomstperspectief zodat wij kunnen blijven doen wat wij het liefste doen; boeren. Wij kunnen dit dictaat niet accepteren. Praat met ons.´´

Boeren protesteren bij provinciehuis Gelderland
Boeren protesteren bij provinciehuis Gelderland
Boeren protesteren bij provinciehuis Gelderland
Boeren protesteren bij provinciehuis Gelderland
Boeren protesteren bij provinciehuis Gelderland
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie