Afbeelding
import

Pluimveesector in hoger beroep in fipronilzaak

10 oktober 2019 om 08:55 Overig

BARNEVELD 111 Nederlandse pluimveehouders, waaronder meerdere uit de regio Barneveld, gaan in hoger beroep in de rechtszaak over de fipronilcrisis. In juli van dit jaar oordeelde de rechtbank nog dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen fouten had gemaakt voor de uitbraak van de crisis in juli 2017. De betrokken kippenboeren en vertegenwoordigende instanties zijn het hier pertinent mee oneens.

Jannes Bijlsma

De pluimveehouders hebben grote vraagtekens bij delen van de onderbouwing van de uitspraak. Zo ook Barnevelder Theo Bos, één van de 111 pluimveehouders die de zaak aanhangig maakt bij een hogere rechtbank. ,,Wat mij betreft is het heel simpel: de NVWA wist dat er iets aan de hand was, handelde niet en nu legt de Nederlandse staat de schuld eenzijdig bij de pluimveehouders neer. Dat klopt niet en dat moet een rechtbank toch ook inzien."

Uit onderzoeken van de commissie Sorgdrager en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid blijkt dat de NVWA driekwart jaar zweeg nadat ze de eerste signalen binnenkreeg dat de Barneveldse bloedluisbestrijder Chickfriend de illegale stof fipronil gebruikte bij haar werk in pluimveestallen. Afgelopen zomer oordeelde de rechtbank dat de NVWA geen waarschuwingsplicht had. ,,De rechter ging daarmee volkomen voorbij aan de heldere rapporten voorbij. Dat vind ik onbegrijpelijk", aldus Bos. ,,Er werd nog net niet gezegd dat de NVWA het geweldig goed had gedaan. De onderbouwing was gewoon veel te dun."

Bij de uitbraak van de fipronilcrisis moesten honderden miljoenen eieren worden vernietigd. De NVWA blokkeerde bedrijven en er werden kippen geruimd. De totale schade voor de sector wordt geschat op zo'n 75 miljoen euro. Het kabinet meende dat de crisis onder het 'bedrijfsrisico' van de bedrijven viel en weigerde een schadevergoeding uit te keren. Van de 124 pluimveehouders die eerder dit jaar om deze reden naar de rechtbank stapten, zijn er nu nog 111 over. ,,Dat geeft aan hoe gevoelig het punt nog altijd is, ruim twee jaar na de crisis", zegt vice-voorzitter Gina van Elten van LTO Gelderse Vallei uit Barneveld. ,,Onze regio was het centrum van de crisis. Je moet je goed realiseren hoeveel leed hier achter zit. Mooie boerenbedrijven die over de kop zijn gegaan. Het leeft dus nog enorm."

Volgens Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij LTO Nederland/NPO, is de rechtszaak voor de sector niet bedoeld om haar 'straatje schoon te vegen'. ,,We moeten erop kunnen vertrouwen dat een toezichthouder in actie komt, zeker als dat eenvoudig kan om erger te voorkomen." Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders voegt toe: ,,We willen een beter functionerende toezichthouder. We hoopten op de erkenning dat er juridisch verwijtbare fouten zijn gemaakt. Die kwam niet; daarom gaan we in hoger beroep."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie