scholen Veller in aanbouw
scholen Veller in aanbouw Wilma Heijkoop

ChristenUnie: Waarom scholen in Veller als torenflatjes op een “postzegelperceel”?

4 oktober 2019 om 16:26 Politiek Deel je nieuws

ChristenUnie: Waarom scholen in Veller als torenflatjes op een “postzegelperceel”?

De scholenbouw in de wijk Veller in Barneveld kent een lange geschiedenis. In eerste instantie werd er een gebouw met veel lokalen gepland. Later is dit plan weer van tafel gegaan en werd voorlopig niets gepland. We weten dat het lastig is om goede prognoses te maken als het om schoolvoorzieningen gaat. Veel factoren spelen hierbij een rol. Hoeveel mensen komen er in een wijk wonen? Wat is de leeftijd? Gezinssamenstelling? Kerkelijke achtergrond? Zijn er nog andere schoolruimtes over in de buurt die eerst gevuld moeten worden? “Voor leegstand wordt niet gebouwd” is het motto. Wat begrijpelijk is, maar wel ongewenste gevolgen met zich mee kan brengen. In onderwijsland worden scholen daarom ook altijd gebouwd met een ‘flexibele schil’.

Er werd in de wijk Veller in een van de laatste fases wel ruimte vrij gehouden voor scholenbouw. Of deze ruimte nodig was hing af van de besluiten van de schoolbesturen. Ondertussen stelde het college van BW voor om het gereserveerde perceel te verkleinen om daar een aantal woningen op te bouwen. De gehele Barneveldse gemeenteraad, uitgezonderd de ChristenUnie, stemde voor. Vreemd, dat men niet wachtte tot er meer duidelijkheid was over de behoefte aan schoolvoorzieningen!

De PCO startte als eerste met een basisschool in de wijk. Daarna kwam ook De Drieslag met een aanvraag om een school te mogen bouwen. Dit kostte het nodige overleg en ondertussen breidde de wijk uit en was het perceel verkleind. Afgelopen tijd zijn er door verschillende partijen vragen gesteld over de scholenbouw in Veller. De ChristenUnie Barneveld, bij name door Heimen Schuring en Henry Buitenhuis hebben er steeds op gehamerd om meer onderwijshuisvesting in deze wijk te realiseren, op voldoende ruime percelen. De CU wil geen ‘torenflats op postzegelpercelen!’ Wilma Heijkoop heeft dit voorjaar nog eens nadrukkelijk aan de wethouder gevraagd om in de toekomstige wijk Bloemendal voldoende ruimte te reserveren voor maatschappelijke voorzieningen. Met name voor scholenbouw. Ruime, groene schoolpleinen en gebouwen zijn voor onze jeugd in Barneveld een must!

Bovendien is het voor de onderlinge verbondenheid in wijken bevorderlijk dat elke wijk één of meerdere scholen, een winkel en een wijk- of kerkgebouw heeft. Jong en oud willen elkaar ontmoeten. Geef elkaar de ruimte en bouw geen torenflatjes op postzegelpercelen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie