Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rooftop Energy ondertekenden woensdag een contract voor de plaatsing van 5.100 zonnepanelen.
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rooftop Energy ondertekenden woensdag een contract voor de plaatsing van 5.100 zonnepanelen. Ernst-Jan Brouwer

Ruim 5.000 zonnepanelen op parkeerdak ziekenhuis Ede

4 oktober 2019 om 09:30 Natuur en milieu

EDE Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede bouwt in 2020 een dak boven de parkeergarage en laat 5.100 zonnepanelen plaatsen. Dat gebeurt in samenwerking met Rooftop Energy uit Rotterdam.

Met de elektriciteit van de 5.100 zonnepanelen kan het ziekenhuis voorzien in circa 18 procent van haar benodigd elektrisch vermogen. De jaarlijks opgewekte energie staat met 1,8 miljoen kWh gelijk aan het verbruik van meer dan vijfhonderd huishoudens.
De centrale met panelen wordt bovenop de huidige parkeergarage geplaatst. ,,Hiervoor bouwen we eerst een dakconstructie op het bovendek'', meldt Paul Keusters, manager facilitair bedrijf van het ziekenhuis. ,,Dit heeft meerdere voordelen. We verbeteren onder meer de constructie en het comfort en verhogen de veiligheid van de garage voor patiënten, bezoekers en medewerkers.'' 

GROTE STAP ,,We zijn blij dat we met de plaatsing van zonnepanelen onze duurzaamheid kunnen vergroten, passend bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zetten hiermee een grote stap in de juiste richting'', stelt Arjen Hakbijl, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis.
,,Wij zijn vereerd om bij te kunnen dragen aan de duurzaamheidsagenda en de verbetering van de parkeergelegenheid bij het ziekenhuis'', aldus bestuursvoorzitter Leendert Florusse van Rooftop Energy uit Rotterdam.

DUURZAAMHEID Ziekenhuis Gelderse Vallei investeert naar eigen zeggen al langere tijd in duurzaamheid. Onder meer koopt het ziekenhuis honderd procent groene energie in, maakt het gebruik van warmte- en koude-opslag om de temperatuur in het ziekenhuis te regelen en is er een vegetatiedak dat zorgt voor verkoeling in de zomer. Bij verbouwingen wordt gebruik gemaakt van glas met een zeer hoge isolatiewaarde en ledverlichting. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie