Peter Overeem: ,,Kinderen hoeven niet steeds het mooiste van het mooiste te krijgen.''
Peter Overeem: ,,Kinderen hoeven niet steeds het mooiste van het mooiste te krijgen.'' Freek Wolff

'Altijd terug naar die vesting'

1 oktober 2019 om 08:49 hartenziel

VOORTHUIZEN Dagelijks komt hij bij boeren over de vloer om het optimale voer te leveren. Bovendien houdt hij zelf kalveren. Peter Overeem (37) heeft samen met Hester een gezin met vier kinderen, hecht veel waarde aan het geloof en bezoekt twee kerken: de hervormde in zijn eigen dorp Voorthuizen en een evangelische in Veenendaal.

Freek Wolff

Wat doe je in het dagelijkse leven?

,,Ik ben nu twaalf jaar vertegenwoordiger bij veevoederleverancier P. Bos in Ederveen. Hier lever ik speciaal voer voor vleeskalveren en de luxere vleessoorten. Bovendien geef ik advies over het (kracht)voer. Als specialist kijk je goed wat dieren tekort komen. Hiernaast ben ik sinds vorig jaar parttime boer en verzorg ik met mijn vrouw rosékalveren op een externe locatie in Achterveld. Dat was een langgekoesterde wens, daar krijg ik veel energie van, want dit is heel leerzaam."

Wat vind je van de tendens dat we het advies krijgen om minder vlees te eten en dat er weleens nieuws is over slechte omstandigheden van vee?

,,Die discussie durf ik graag aan te gaan, want ik denk dat we nergens zo goed omgaan met het vee als in Nederland. Het welzijn van de dieren waar ik mee te maken heb, is zeer goed geregeld door kwaliteitsinstanties en controles."

Vroeger had je de kalverboxen, waar deze dieren geen kant op konden. Dat is voorbij, maar een burger kijkt met hele andere ogen naar de veehouderij. Want die ziet kalveren nog steeds in een relatief kleine ruimte bij elkaar staan…

,,Er zijn landen waar de stierkalfjes worden doodgemaakt, want die hebben geen waarde. In Nederland proberen we deze dieren in acht of tien maanden nog een mooie tijd te geven, waarna het stierkalf ook nog eens waarde heeft voor de consument. De verzorging is optimaal. In de Bijbel kun je ook lezen over dieren die gegeten werden. De verloren zoon kwam terug en toen werd het gemeste kalf geslacht. Heel vaak lees je over grote kuddes in een klein leefgebied (…). Maar ik denk dat we tegenwoordig - vanuit christelijk oogpunt - bewust met de dieren omgaan. Daar zie ik geen enkel kwaad in."

Hoe kijk je naar de publiciteit die de agrarische sector de laatste jaren krijgt?

,,Ik vind het respect voor boeren vaak ver te zoeken. Zeker als je kijkt naar de passie die ze er dagelijks in stoppen. Die waardering krijgen werkers in de zorgsector wel, maar agrariërs worden afgebrand als ondeskundige criminelen. Dat raakt mensen veel meer dan ze in de gaten hebben. Niet alleen de boeren zelf, maar ook de mensen die om hem heen staan. Bovendien is de agrarische sector enorm verweven in onze samenleving. Kijk maar eens wat er allemaal aan gerelateerd is, zoals kassen, bloemen, akkerbouw, veehouderij, diervoeders, veetransport, koelcentra en de slagerij. De basis ligt bij de boer, dus laten we voor hem alsjeblieft iets meer respect hebben. Onze economie drijft ook op de landbouw, terwijl veel mensen vermoedelijk niet willen werken voor het gemiddelde uurloon van een veehouder."

De agrarische sector houdt op 1 oktober een grote demonstratie in Den Haag. Doe je daar aan mee?

,,Ik weet het nog niet. Ik vind het goed als we laten zien wat we waard zijn en hoe trots we zijn als boer. Maar als er die dag boosheid ontstaat, die ik overigens wel begrijp, dan is die trots weg. Die kans bestaat, omdat dit met emoties te maken heeft. Dit komt doordat boeren innerlijk worden geraakt en dat heb je soms niet in de hand."

Sta je in je leven stil bij wat er in de Bijbel staat, om op een goede manier te leven?

,,Onlangs had ik een tweedaagse cursus van mijn werk, waarbij we op een lijst tien waardes moesten kiezen uit veertig woorden. Een stuk of zes medewerkers hadden geloof als eerste kernwaarde genoteerd. De Bijbel gebruik ik elke dag als een spiegel, want er staan leefregels, waarden en adviezen in. Ben je betrouwbaar en rechtvaardig? Daar houd ik elke dag rekening mee. Dat is niet proberen, dat doe je gewoon. En dat geldt ook voor je gezinssituatie. Dat je een vorm kiest die bij je past."

Maar je gaat ook weleens de mist in, toch?

,,Ja, dat zie je ook in de Bijbel. Daarna mag je toch terugkomen bij God. Dat doe je in gebed, waarin je vraagt om vergeving. Die heb je nodig voor kleine en grote dingen. Van die grote dingen heb je vaak meer besef en berouw, zodat je geweten gaat spreken. Maar ook voor die eerste categorie is dat elke dag weer nodig."

Je bent lid van Hervormd Voorthuizen, Bethabara, terwijl je ook kerkdiensten bezoekt bij Mozaïek in Veenendaal, een evangelische geloofsgemeenschap. Hoe komt dat zo?

,,We horen bij de PKN en dat is veilig en fijn, maar voor je kinderen moet je soms weleens kijken wat meer bij hen past. Bovendien heb ik een vrouw die een andere christelijke achtergrond heeft. We kwamen in aanraking met vrienden die wat verbreding gaven van onze geloofsbeleving. Daarom hebben we bij diverse evangelische gemeentes gekeken en gaan we nu vaak naar Mozaïek. We blijven wel betrokken bij Bethabara, met de bijbelkring, de kinderclubs en de rommelmarkt. Tegelijk vinden we het fijn om onze geloofsvoeding in Veenendaal te halen. U vraagt of wij naar deze kerk gaan omdat deze zo hard groeit en wij hier bij willen horen om die reden, maar dat is niet onze motivatie. Het heeft te maken met wat op dit moment beter bij onze gezinssituatie past."

Hoe ziet je gezin eruit?

,,Ik heb een liefhebbende vrouw Hester Overeem-Mertens, die van oudsher uit Waddinxveen komt. We hebben twee dochters, Mathilde en Carlein. Onze zoons heten Rutger en Floris. Ze variëren in leeftijd van zes tot dertien jaar."

Vinden hervormde Voorthuizenaren die keuze voor twee kerken niet vreemd?

,,Ja, dat merk je weleens. Ze vragen zich dan af of zie iets verkeerd doen in onze ogen. Maar ze doen niks fout. Als je een duidelijke visie hebt op het geloof, moet je daar aan vasthouden. Dat geeft duidelijkheid. Maar wij willen zelf graag persoonlijke verbreding van het geloof. We kunnen dit bij Mozaïek goed uiten en elkaar bemoedigen. Ik denk dat niet-gelovigen best mogen zien dat er iets in je leeft. Dat ze geprikkeld, nieuwsgierig worden en zich afvragen of ze dit ook kunnen beleven."

Waar draait het voor jou om in het geloof?

,,'Een vaste burcht is onze God'. Die tekst heb ik in mijn Bijbel geschreven en het is ook een prachtig lied. Het geeft me houvast dat ik altijd weer terug kan naar die vesting. Dat heb ik in mijn leven ervaren, ook toen het moeilijk was, maar dat is iets persoonlijks. Ook zijn er veel opwekkingsliederen die ik mooi vind."

Je bent het afgelopen jaar voorzitter van de rommelmarktcommissie bij Bethabara?

,,Ik ben al tien jaar betrokken bij die markt en was altijd erg gefocust op een maximale opbrengst. Drie jaar geleden sprak ik met evangelist Wim van de Vegte. Hij liet me zien dat er meer is dan alleen geld in het laatje. We zaten onder de kerktoren. Hij wees me op de mensen die allemaal actief zijn. Dat heeft me wel geraakt. Nu heb ik gezegd dat de rommelmarkt draait om drie keer de c: chaotisch van de rommel, cultuur van onze achtergronden en als belangrijkste het christen-zijn. Dat laatste krijgt vorm als het fijn is met elkaar en dat het bijvoorbeeld de volgende dag netjes opgeruimd is. Dat je een prettig gevoel hebt dat je hier bij hoort. Want je ziet er ook mensen samen die elkaar anders nooit snel zouden ontmoeten."

Maak je je weleens zorgen over de toekomst van je kinderen?

,,We hopen dat we ze weerbaar kunnen maken, want er komt veel op hen af. We leven in een cultuur waarin je veel moet. We moeten ervoor waken dat ze kind kunnen zijn. Je neemt ze mee op de weg naar volwassenheid. Ik denk persoonlijk dat ouders kinderen weleens wat snel loslaten. Ze moeten alles snel kunnen. En ik plaats grote vraagtekens bij scholen die de kinderen vrij geven, zodat ze een grote protestbijeenkomst kunnen bijwonen over de klimaatkwestie. De kinderen hoeven daar de verantwoordelijkheid toch niet voor te dragen? Daar hebben we de regering voor."

Je kinderen staan op de drempel van de puberteit, waarin heel veel op hen afkomt. Ze gaan ook oog voor 'de liefde' krijgen. In welk licht plaats je de huidige moraal op dit gebied, inclusief seksualiteit?

,,We proberen onze kinderen daar goed bewust van te maken. We proberen onze zoons respect voor meisjes en vrouwen te leren op alle gebied. Tegelijk wil ik onze dochters meegeven dat jongens hier weleens moeite mee hebben. Daarom moeten ze bewust afstand bewaren. Dus geen blootfoto's met je telefoon delen. Het lichaam is van jezelf en van God. Daar moet je zuinig op zijn. Ik vind het best lastig om ze hiertegen te beschermen. Ik denk dat we hier meer over moeten praten, ook in scholen en kerken."

Is het voor je kinderen ook belangrijk dat ze zien hoe je met hun moeder omgaat?

,,Ja, daar sta ik nu meer bij stil dan in het begin. Een knuffel, het liefhebben en een kus mogen ze best zien. En we mopperen ook weleens op elkaar, al ben ik meer geneigd om dat te doen als de kinderen er niet bij zijn. Ze mogen wel weten dat het er is."

We leven in een welvaartsmaatschappij. Hoe ga je om met die luxe richting je kinderen?

,,Mijn vrouw en ik zijn hier erg nuchter in. Als het met een tweedehands fiets af kan, doen we dat. Zo krijgen we ook weleens een zak kleren van iemand, in het besef dat niet alles nieuw hoeft te zijn. Twee maanden geleden viel het mobieltje van mijn dochter kapot, en een dag zonder telefoon is een dag niet geleefd (lacht). Dat was een tweedehandse, maar nu heeft ze dan een nieuwe gekregen. Tegenwoordig hebben ze voor school ook een goede nodig, want ook daar gaat alles via een app, zoals het rooster. Maar als deze uit de mode is en hij functioneert nog, dan wordt hij niet vervangen. Kinderen moeten niet belemmerd worden in hun dagelijks functioneren, maar dat betekent niet dat ze steeds het mooiste van het mooiste hoeven te krijgen."

Welke bijbelfiguren spreken je erg aan?

,,Job. Hij was ook boer en dit verhaal eindigt mooi. Ook het verhaal over Boaz en Ruth spreekt me aan. Daar komt de ware aard van mensen naar voren. Daar lees je over verdriet, door het verlies van Ruth`s man. Dan brengt God weer een man op haar pad. Je mag weten dat Hij altijd voor je zorgt. Als ik 's morgens naar mijn kalveren ga, rijd ik van kerk naar kerk in de dorpen. Daar zie ik drie keer die burcht van God."

Ik hoor geestelijke muziek op de achtergrond in je huiskamer. Hou je daarvan?

,,Dat is Groot Nieuws Radio. Begin dit jaar ging die zender van de middengolf. Daarna heb ik een losse ontvanger in de auto gezet, zodat ik die muziek toch kan ontvangen. 'Groot is Uw trouw o Heer' hoor je nu…"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie