Saskia Binda van Orthodontiepraktijk Binda.
Saskia Binda van Orthodontiepraktijk Binda. ...

Zo krijgt orthodontist Binda je tanden op de juiste plek

20 september 2019 om 08:07 Zakelijk

BARNEVELD Dat een orthodontist gespecialiseerd is in het creëren van een mooi en goed functionerend gebit weet iedereen. Maar welk proces start na de plaatsing van een beugel in jouw mond? Orthodontist Binda legt uit hoe ze tanden in beweging krijgt.

BEHANDELINGEN Onze behandelingen zijn gericht op het rechtzetten van tanden en/of het stimuleren van de groei van de kaak. Een behandeling begint altijd met een intake. Hier komen wensen en mogelijkheden bij elkaar. We maken vervolgens een röntgenfoto, een mondscan, doen onderzoek en stellen een behandelplan op. 

KAAK De kaakgroei stimuleren is alleen mogelijk bij opgroeiende kinderen (liefst vanaf groep 7/8). Volwassenen met een afwijkende kaakstand behandelt Binda samen met de kaakchirurg. Er kan van alles met je kaak aan de hand zijn. Overbeet, doordat de groei in de onderkaak achterloopt. Ook tanden die niet goed op elkaar passen of een te smalle bovenkaak kunnen voor problemen zorgen. Met onder meer scharnierbeugels of blokbeugels zijn binnen een jaar mooie resultaten mogelijk. Vervolgens gaan we - indien nodig - aan de slag om de tanden recht te zetten.

RECHTE TANDEN Tanden rechtzetten kan op elke leeftijd. Met bijvoorbeeld een slotjesbeugel brengen we de tanden in beweging. De plaatsing van de slotjes is een belangrijke klus, die de orthodontist samen met de assistente uitvoert. De slotjes lijmen we nauwkeurig op de tanden, waarna we er een draad door spannen. Dit zijn dunne flexibele draden, die tijdens de controles - om de vier tot zes weken - worden vervangen door dikkere draden. Hierdoor komt er meer druk op de tanden te staan. Mensen noemen dit vaak aandraaien, maar van echt aandraaien is geen sprake. 

DUWEN EN TREKKEN De slotjesbeugel start een proces van duwen en trekken op cellulair niveau. Waar we het bot indrukken, lost het bot een beetje op. En aan de trekzijde ontstaat nieuw bot. De nieuwe botcellen voegen zich naar de nieuwe stand van de tand. Wanneer de tanden en wortels mooi in de kaak verdeeld staan, kan de beugel eruit. Gemiddeld is dat na anderhalf jaar. Enkele weken nadat de beugel is verwijderd, plaatsen we spalkjes en meten we een nachtbeugel aan. Dit alles zorgt ervoor dat je tanden de rest van je leven recht blijven. Dit zorgt voor minder slijtage en meer stabiliteit.

GEEN WACHTLIJST Voor een behandeling bij orthodontiepraktijk Binda is geen verwijzing van de tandarts nodig. De behandeling kan snel starten, want er is geen wachtlijst. Belangrijk uitgangspunt is dat een patiënt gemotiveerd is, want dan boek je de mooiste resultaten. De praktijk is vanaf 2018 gevestigd in het koetshuis van De Schaffelaar.

Aangeboden door Saskia Binda van Orthodontiepraktijk Binda in Barneveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie