Mr. Jan van Duijn
Mr. Jan van Duijn ...

Recht om de hoek: de pannenkoek van 8,5 miljoen euro

19 september 2019 om 08:24 Zakelijk

BARNEVELD Heeft u zich tijdens het bakken of eten van een pannenkoek weleens afgevraagd of een pannenkoek nou een koek is of niet? Of nog erger: Heeft u daar weleens een discussie over gevoerd? Wat mezelf betreft kan ik me dat in ieder geval niet herinneren. Enigszins verbaasd was ik dan ook toen in augustus een uitspraak verscheen van de rechtbank Rotterdam waar de juridische discussie in de kern ging over de vraag of een pannenkoek een koek is.

DE PROCEDURE De achtergrond van deze vraag is weliswaar zakelijker dan dat u op basis van het voorgaande denkt. Een producent van pannenkoeken wordt op enig moment aangesproken door het Pensioenfonds Zoetwaren. De producent zou op grond van een wettelijke regeling – het Verplichtingstellingsbesluit voor de Zoetwarenindustrie – verplicht zijn om zich aan te sluiten bij de pensioenregeling van het pensioenfonds. De producent heeft echter al tientallen jaren een eigen pensioenregeling en is niet van plan die op te geven. Hij laat aan het Pensioenfonds weten niet onder die wettelijke regeling te vallen. Het pensioenfonds gaat daarmee in eerste instantie akkoord.

Na een paar maanden komt het Pensioenfonds Zoetwaren hierop terug. Het Pensioenfonds stelt namelijk dat de producent wél onder de wettelijke regeling valt. De reden is dat de producent kortgezegd pannenkoeken en dus koek produceert. Het Pensioenfonds start vervolgens een procedure bij de rechtbank. De rechter moet in de procedure beoordelen of de producent valt onder het Besluit voor de Zoetwarenindustrie. En daarbij is de kernvraag dus: Zijn pannenkoeken hetzelfde als, toast, biscuit, koekjes, wafels enz? Kortom, is een pannenkoek een koek of niet? Mocht de rechter dit bevestigen, dan zou de producent 8,5 miljoen euro aan pensioenpremie's af moeten dragen aan het pensioenfonds.

DE PANNENKOEK EEN KOEK? De rechter bekijkt dit 'moeilijke' vraagstuk allereerst vanuit een taalkundige invalshoek. Daarbij vergelijkt de rechtbank de definitie van koek en pannenkoek volgens Van Dale met die van Wikipedia. Van Dale omschrijft koek als: "baksel van onderscheiden vorm, in pan of pot dan wel in de oven bereid uit deeg met verschillende ingrediënten, in het algemeen als voedsel dienend, vooral echter als lekkernij en dan uit meel, eieren, melk, stroop, honing enz. bereid". Pannenkoek wordt omschreven als "platte, dunne, ronde oprolbare (meel)koek die in een pan gebakken wordt".

Daartegenover omschrijft Wikipedia koek als "(…) een lekkernij, gebakken van deeg, eieren, suiker en eventuele andere ingrediënten. De structuur is stevig, bruin van kleur en het bevat soms stukjes sucade, noot en rozijnen. Koek wordt niet als gebak gezien, getuige het gebruik van koek als ontbijtkoek. In Nederland worden verschillende soorten koek gebakken, zoals Deventer koek, Dinantse koek, Eierkoek, (….), Pannenkoek, Peperkoek (…)." Op basis hiervan hoor ik u denken dat een pannenkoek inderdaad een koek is. De rechtbank ziet dit anders en vindt de definities te ruim. Daarbij is de taalkundige invalshoek niet doorslaggevend.

Van belang is namelijk of een pannenkoek volgens de 'algemene maatschappelijke opvattingen' als koek kan worden gezien. Kortom wat u als gemiddelde redelijke en weldenkende Nederlander vindt van deze kwestie is voor de rechter een belangrijk punt. De rechter concludeert vervolgens dat de bereidingswijze, structuur, vorm en smaak van pannenkoek en koek wezenlijk verschillen. Zo worden pannenkoeken niet gemaakt van deeg, maar van vloeibaar beslag met als hoofdingrediënt melk, waarbij suiker nauwelijks een rol speelt. De structuur van de pannenkoek is daardoor slap. Bovendien

worden pannenkoeken gebakken in een pan en gegeten tijdens een maaltijd, thuis of in een restaurant. Koekjes daarentegen worden gemaakt van deeg en suiker, wat maakt dat koekjes meestal hard zijn, droog aan doen en vooral naar suiker en (room)boter smaken. Ze worden verder gemaakt in een oven en zijn voornamelijk te koop bij een bakker.

PECH VOOR HET PENSIOENFONDS Kortom, alle kenmerken samen maken dat de pannenkoek niet valt onder de categorie koek en dus geen koek is. Dit blijkt verder nog uit een onderzoek dat door een marketingbureau is uitgevoerd. De rechter komt op basis van alle verschillen die er zijn tussen de pannenkoek en de koek dus tot de conclusie dat een pannenkoek geen koek is. Helaas dus voor het Pensioenfonds dat de gouden pannenkoek van 8,5 miljoen euro niet binnen heeft weten te hengelen.

Aangeboden door Mr. Jan van Duijn van BVD advocaten in Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie