Afbeelding
Architectenbureau No Label, Rotterdam

Rechter wijst bezwaren tegen dorpshuis Voorthuizen af

12 september 2019 om 15:57 Rechtbank

VOORTHUIZEN De Raad van State heeft bezwaren van omwonenden over het bouwplan voor het nieuwe Voorthuizense 'dorpshart' aan de Wikselaarseweg afgewezen. Zij vreesden onder meer voor geluidsoverlast van het nieuwe dorpshuis. De rechter ging hier niet in mee in zijn uitspraak, afgelopen woensdag.

Jannes Bijlsma

De bewoners tekenden bezwaar aan tegen de wijziging van het bestemmingsplan Kromme Akker-Zuid, dat de gemeenteraad in januari van dit jaar vaststelde. Dit plan voorziet in de bouw van een nieuw dorpshuis met inpandige sporthal, een nieuw schoolgebouw voor basisschool De Hoeksteen, beachvolleybalvelden van SDS en woningen. In augustus behandelde de Raad van State de zaak. Volgens de bewoners zouden zij last krijgen van lawaai uit het dorpshuis en de inpandige sporthal, een toename van verkeersdrukte en zouden zij hun uitzicht verliezen.

De omwonenden vreesden voor onaanvaardbare geluidsoverlast, omdat het dorpshuis en de sporthal op een kortere afstand van hun woningen worden gebouwd dan regels van de Vereniging Nederlandse Gemeenten voorschrijven. Volgens de rechter heeft de gemeente echter aangetoond dat er slechts tien dagen per jaar in de avonduren sprake zal zijn van een geluidsoverschrijding bij beide woningen, die wordt veroorzaakt door de snerpende klank van een scheidsrechtersfluit. Dit acht de Raad van State aanvaardbaar. Tevens was een van de bewoners bang voor lawaai van 'dance events' vanuit het dorpshuis. De Raad van State zegt hierover dat in het bestemmingsplan strengere regels zijn opgenomen over geluidsproductie dan in het gemeentelijk evenementenbeleid is vastgelegd. En als er niet aan de geluidsnormen wordt voldaan, kan de gemeente Barneveld handhavend optreden. De rechter veegde daarom dit argument eveneens van tafel.

GEEN RECHT OP UITZICHT Eén van de bewoners gaf tijdens de zitting aan dat er onterecht geen onderzoek ter hoogte van zijn woning was verricht naar een mogelijke toename van verkeersgeluid. De gemeente Barneveld stelde hier tegenover dat dit onderzoek wel is uitgevoerd. Het verkeer vanuit de Zeumerseweg, Wikselaarseweg, Wikselaarse Eng en Bakkersweg is gemeten, op de plekken waar de nieuwe woningen gepland zijn. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de geluidsbelasting voor deze woningen aanvaardbaar is. Omdat deze huizen dichter bij de genoemde wegen komen te staan dan de woning van de betreffende bewoner, vindt de rechter dat de gemeente terecht van mening is dat de geluidshinder ter hoogte van de woning ook niet onaanvaardbaar is. De rechter ging evenmin mee in het argument van één van de bewoners dat die zijn uitzicht kwijtraakt als gevolg van het dorpshuis. Volgens de rechter is er geen recht op 'blijvend vrij uitzicht'.

TEKORT De graafwerkzaamheden voor de realisatie van het nieuwe dorpshuis zijn vorige week van start gegaan. Dat moet over ongeveer een jaar gereed zijn. Met de bouw van de school wordt, naar verwachting in januari begonnen. Dit hangt ervan af of de gemeenteraad er extra krediet voor ter beschikking stelt. Er is namelijk een fors financieel tekort. Eerder dit jaar werd de bouw van de school aanbesteed. De klus werd echter niet gegund, omdat er een verschil van een half miljoen euro was tussen het beschikbaar gestelde budget en de inschrijvingen van de aannemers. Dit hield verband met hard gestegen bouwkosten. Hierop gingen betrokkenen met elkaar om tafel en gezamenlijk wisten zij het tekort terug te brengen tot 260.000 euro. Het college van b. en w. vraagt de raad nu om dit geld bij te passen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie