De 18-jarige Marijn Pater uit Barneveld kreeg les in ballonfotografie van Ben Bläss.
De 18-jarige Marijn Pater uit Barneveld kreeg les in ballonfotografie van Ben Bläss. Ben Bläss

Jonge ballonfotografen krijgen les van Ben Bläss

26 augustus 2019 om 08:12 Mensen

BARNEVELD Marijn Pater (20) uit Barneveld en Maron Ruster (13) uit Elburg hebben tijdens de Ballonfiësta Barneveld les in ballonfotografie gehad van Ben Bläss. Als verrassing had Bläss vrijdagavond via Gert van den Bosch uit Kootwijkerbroek een helikopter geregeld, van waaruit Marijn en Maron ballonnen konden fotograferen. Bläss stond in 1982 samen met ballonvaarder Hans Zoet aan de wieg van de Ballonfiësta en heeft een grote reputatie als ballonfotograaf.

De jonge 'ballonfreaks', zoals Bläss ze omschrijft, keken hun ogen uit en hebben naar eigen zeggen unieke momenten beleefd. Hoogtepunt was natuurlijk de helikoptervlucht, maar daarnaast ook de ervaring om in een heteluchtballon op de Koewei te staan en daar te fotograferen. 
De opa van Marijn, Hans Groeneveld, is een korte periode bestuurslid geweest van de Ballonfiësta. Marijn begon als klein kind al samen met zijn vader met het fotograferen van luchtballonnen. Maron Ruster leerde Ben Bläss kennen tijdens de Friese Ballonfeesten in Joure.

,,Ik heb erg veel geleerd, bijvoorbeeld hoe en waar je moet kijken en hoe je je moet opstellen op een groot evenement. Er gaat een nieuwe wereld voor je open'', zegt Marijn Pater. ,,Ben Bläss is voor mij een grote inspiratiebron geweest om hieraan te beginnen. Ik wil met name hem en Gert van den Bosch bedanken voor alles wat ze voor mij en Maron hebben gedaan. Dit waren onvergetelijke dagen.''

Bekijk hier een fotoreportage van Ben Bläss. 

Marijn Pater (rechts) en Maron Ruster bij de helikopter van waaruit ze ballonnen konden fotograferen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie