Afbeelding
Frida Noordzij

Organisatie Ballonfiësta blij met 'perfecte start'

22 augustus 2019 om 14:05 Evenementen

BARNEVELD De eerste Ballonfiësta-avond op de Koewei in Barneveld heeft woensdag ruim 5400 betalende bezoekers getrokken. De weersomstandigheden waren ideaal, alle 35 ballonnen gingen de lucht in. Het publiek genoot met volle teugen, ook buiten het terrein in Barneveld.  

Jannes Bijlsma

Voorzitter Jack de Jong is uitermate in zijn nopjes. ,,De dag is perfect verlopen. Alles was goed op orde. Het grootste probleem was een wespensteek, dus dan begrijp je wel dat we erg tevreden zijn. De sfeer was ook prima."

Aan het begin van de de eerste van vier avonden vond er een feestelijke gebeurtenis plaats: burgemeester Asje van Dijk doopte een gloednieuwe ballon: De Strik. Na de eerste vaart van het lichtrode exemplaar met gouden strik maakte de ballon onderdeel uit van de traditionele nightglow, de laser- en lichtshow op muziek waar elke Ballonfiësta-avond traditioneel mee wordt afgesloten. De doop van De Strik was het persoonlijke hoogtepunt voor Jack de Jong. ,,Er zijn veel ballonfestivals in Europa. Dan is het mooi dat er opnieuw zo'n fraaie ballon bij ons gedoopt kan worden."

Blij is De Jong ook met het aantal bezoekers. ,,5400 bezoekers is voor een eerste avond een mooi resultaat. Mensen kijken vaak naar de weerberichten en besluiten dan toch vaak om op vrijdag of zaterdag te gaan als het mooi weer blijft. Dit is prima."

RICHTING De meeste ballonnen voeren in de richting van Voorthuizen, Putten en Nijkerk. Van de 'special shapes' maakten een Chinees theehuis, een vis, een horloge en een vrolijke hond voor het eerst hun opwachting op de Koewei in Barneveld. Verder vergaapten de duizenden aanwezigen aan enkele bekende ballonnen als Priscilla, Calimero en Garfield. Als laatst ging de 'grootste luchtballon' ter wereld de lucht in: de Superbike. Dit is een gevaarte van 45 meter breed en 35 meter hoog. In 2016 was deze enorme ballon voor het eerst te zien in Barneveld.

Ten aanzien van het weer kon de organisatie het bijna niet beter krijgen dan wat ze woensdag kreeg voorgeschoteld: het was zonnig, de temperatuur was aangenaam en de wind was niet te hard. Vooraf maakte de organisatie zich over het weer al weinig zorgen en dat hoeft ze voor de komende dagen ook niet te doen: de zon blijft onverminderd schijnen en de temperatuur zal alleen nog maar verder oplopen.

ZAKKENROLLERS Het enige smetje op de woensdagavond was dat er zakkenrollers actief waren op het evenemententerrein. Bezoekers maakten hiervan melding bij de organisatie, waarna die het liet omroepen over het veld, met het verzoek goed op hun portemonnee te letten. ,,De politie heeft na de melding direct adequaat gereageerd en is een rondje gaan maken over het terrein. Daarna heb ik er niks meer van gehoord."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie