Afbeelding
...

Opvang regenwater (opinie)

15 augustus 2019 om 14:11 Overig

BARNEVELD In de Barneveldse Krant van woensdag las ik dat de gemeente Barneveld inwoners verder wil aanmoedigen om het hemelwater niet langer te lozen op het riool, maar op eigen terrein. Uit eigenbelang en gemeentebelang besloot ik daartoe over te gaan. Nadat mij zowel door de regentonverkoper als de loodgieter was verteld dat ik recht had op subsidie, ben ik naar het gemeentehuis gegaan en werd ik op digitale wijze verwezen naar de balie 'wonen en leefomgeving'.

Er waren geen andere bezoekers, maar er zat wel een een jongeman achter een toetsenbord. Nadat ik ruim tien minuten had gewacht, verscheen er een dame met twee kopjes koffie. Haar eerste vraag was of ik er bezwaar tegen had als de jongeman bij het gesprek aanwezig was. Ik had daartegen geen bezwaar, twee weten meer dan één.

Ik vertelde dat ik kwam voor een subsidieaanvraag voor het ontkoppelen van hemelwaterafvoeren. Nadat ze geprobeerd had daarover telefonisch wat informatie te verkrijgen, deelde ze mij mee dat er geen formulieren waren en dat de dinsdag erop door haar collega die er meer van wist gebeld zou worden.
Dit is niet gebeurd, althans ik heb haar niet gesproken. Ik zal u verder niet vermoeien met alle adviezen en e-mails waar ik niet verder mee kwam, totdat ik afgelopen maandag aan een telefoniste vroeg of ze mij kon doorverbinden met iemand die mij echt verder kon helpen.

Ze verbond me door met een ambtenaar die na mijn relaas te hebben aangehoord zei: 'Geeft u mij maar uw e-mailadres, dan stuur ik u het aanvraagformulier toe. Zo gezegd, zo gedaan en het betreffende formulier ligt nu ingevuld in het gemeentehuis. Ik ben benieuwd hoe lang het antwoord op zich laat wachten.

Advies: licht de ambtenaren in over welke weg de gewone burger moet gaan. Blijf ook nog steeds rekening houden met mensen die niet over e-mail en computer beschikken. Ze kunnen wel schrijven, dus zorg voor een handmatig in te vullen formulier. Stel op het aanvraagformulier eenvoudig te beantwoorden vragen, vraag niet om tekeningen van de bestaande en toekomstige situatie. De eenvoudigste oplossing: na aanmelding gaat iemand van de gemeente de zaak bekijken en deelt hij of zij aan de aanvrager mee of deze in aanmerking komt. Na voltooiing wordt de zaak nogmaals bekeken en rapporteert de ambtenaar dat de subsidie verleend kan worden.

Kees Mulderij, Bakkersweg in Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie