Vlnr: Kai, Martijn en Shela Tetteroo. ,,Met Offroadboys zijn we gevorderde terreinrijders.
Vlnr: Kai, Martijn en Shela Tetteroo. ,,Met Offroadboys zijn we gevorderde terreinrijders." Freek Wolff

'Liever Terschuur dan Italië of Spanje'

5 augustus 2019 om 17:13 Recreatie

TERSCHUUR Even voorbij de standerdmolen Den Olden Florus aan Stoutenburgerweg ligt vrij opvallend tussen de weilanden ineens de kleinschalige Camping Nieuw Hof, tussen Terschuur en Achterveld. Op bezoek bij twee echtparen die bewust kozen voor 'kamperen bij de boer'.

Freek Wolff

E. en Maria van Dam zijn niet ver van huis, want ze wonen in Amersfoort, de stad waar het echtpaar geboren en getogen is. Ze komen voor het derde jaar naar Nieuw Hof. Met de caravan stonden  heze int verleden op verschillende plekken in het buitenland, zoals de Ossiachersee bij het stadje Villach in Oostenrijk (,,prachtig meer!"), Spanje, Italië en Frankrijk. ,,Maar nu hadden we genoeg van het reizen. Dat is mooi geweest."

Ze hebben een seizoensplaats op de camping en vinden de omgeving fantastisch. ,,We fietsen graag en hebben juist ebikes aangeschaft. Dat is een stuk makkelijker." Voor mevrouw is dat fijn, want haar gezondheid is niet optimaal. Ze heeft suiker en veel narigheid met haar benen. ,,Ik heb niet de kracht om hard te trappen. Daarom is zo'n fiets erg prettig. Zo zijn we al naar Barneveld en Leusden gereden."

De laatste acht jaar genieten ze erg van het zingen in het Boa' Smartkoor in Amersfoort. ,,We zingen alleen maar smartlappen. Dat is erg gezellig en we hebben veel optredens. In Tiel hebben we twee jaar geleden zelfs de eerste prijs gewonnen. Het is één grote familie, we hebben bijna 77 leden."

Het liedje dat Maria het mooist vindt is 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij. ,,Mijn vriendin, die ook op het koor zat, is twee jaar geleden overleden. Zij vond dat ook prachtig, daarom hebben we het nog op haar crematie gezongen. Je hebt elkaar nodig. We hadden ook zoiets na het overlijden van de broer van mijn man, zeven jaar geleden. Hij speelde zelf altijd voor clown. Bij zijn uitvaart kregen we een ballon in onze handen en werd het liedje 'De clown' van Ben Cramer gespeeld (raakt ontroerd). Dat zingen wij met het koor ook, maar toen kon ik het daarna bijna niet meer zingen."

De leden van het koor maken in het voorjaar broches om te verkopen tijdens het smartfestival. ,,Daar zijn we maanden mee bezig. Op het festival komt ook een bekende Nederlander. Zo hebben we ook Ben Cramer een keer te gast gehad."

Van Dam werkte vroeger in de verwarmingsbranche. Maria werkte in Amersfoort op kantoor bij supermarkt Schuitema, later C1000 en Jumbo. ,,Ik had hele leuke collega's." Nu maakt ze veel 3D-kaarten en stort ze zich regelmatig op het haken. Dan maakt ze omslagdoeken, spreien en de gordijntjes in de kantine van de camping. ,,We hebben hier een freubelclubje (lacht). Eén keer in de maand zijn we dan met acht vrouwen aan het breien, schilderen en haken. De boerin zelf doet ook mee."

Het echtpaar heeft vier kinderen: Micha, Jolanda, Fabian en Raymond. De kleinkinderen zijn: Mitchell, Justin, plus de tweeling Björn en Bryan. ,,We hebben een hele goede band. Die jongens vinden het leuk om hier op de trampoline te springen."

SPOORWEGMUSEUM Intussen komt de regen met bakken uit de lucht vallen en halen andere campinggasten Shela en Martijn Tetteroo hun zoontje Kai uit de auto. Het tweejarige ventje was in slaap gevallen tijdens de terugreis van een indrukwekkend bezoek aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. ,,We hadden geen zin om hem wakker te maken."

Nadat Kai getransporteerd is naar de slaapcabine in de vouwwagen, vertelt het jonge stel dat ze uit Alkmaar komen. Martijn is servicemonteur bij KPN en Shela werkt in de thuiszorg bij oudere mensen. De dankbaarheid vindt ze de charme van het werk, hoewel haar cliënen ook weleens chagrijnig zijn. ,,Soms kun je ze weleens achter het behang plakken (lacht). Een enkeling is blij als je weer gaat. Maar het sociale aspect is veel belangrijker dan het schoonmaken. Ouderen zijn vaak zó alleen. Hun kinderen en kleinkinderen komen niet meer over de vloer."

Shela lees graag oorlogsdagboeken, zoals van Anne Frank. ,,Mijn kast staat er vol mee. Dat boeit me, ook hoe ze die vreselijke oorlogservaringen proberen te verwerken. Twee jaar geleden zijn we naar concentratiekamp Auschwitz geweest. Dat was een hele heftige ervaring, al moet je het massatoerisme daar vermijden. Je kunt beter niet met een gidsgroepje meegaan, want dan word je opgejaagd. Op die manier komt het besef van wat er op die plek gebeurd is niet goed binnen. Maar het is vreselijk om te zien. Zo zagen we duizenden kilo's haar dat afgeschoren was."

Het stel zocht op de website van Stichting Vrije Recreatie en vond zo Nieuw Hof. ,,Het zag er leuk uit. We willen nog naar de Veluwse markt in Barneveld en gaan nog een bezoek brengen aan een opa in Nijkerk, want hij wordt geopereerd aan zijn heup. We willen ook nog een dagje naar Amersfoort en hebben de fietsen mee."

Martijn gaat soms naar de sportschool, maar na een blessure komt daar niks meer van. Liever stapt hij in een fourwheeldrive auto. Hij richtte zelfs vereniging Offroadboys op. Met een groepje ging hij dan meerdere keren per jaar naar de Ardennen om daar te rijden in ruig gebied. Voor de uitdaging. ,,Het is prachtig om daar met een Jeep of Toyota aan terreinrijden te doen. Een vriend van mij zoekt dan bolletje-pijltjeroutes op voor een stuk of zeven auto's. We waren aardig gevorderd, met verhoogde banden, bumpers, kooien en met lieren om auto's weer uit grote gaten te trekken. Je moet altijd zorgen dat je met twee wagens bent, maar je hebt wel uitdagingen nodig."

Na het gesprek piept Kai door een rits en laat hij trots zijn Hondenkop speelgoedtrein zien. Die had hij als souvenir van het museum meegekregen van zijn ouders.

Maria en E. van Dam voor hun caravan. ,,Het liedje 'Mag ik dan bij jou' zongen we bij de uitvaart van een vriendin.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie