Medewerker Joachim van De Lunterse Beek 'helpt' mee met het proeven van de mosselen.
Medewerker Joachim van De Lunterse Beek 'helpt' mee met het proeven van de mosselen. Pauw Media

´Ja, ik ken de mosselman´

27 juli 2019 om 07:00 lokaal

Seizoensproducten vind je niet alleen op het land, maar ook in het water. Kees Dijkhuizen van vishandel de Lunterse Beek in Lunteren gaf de tip om een recept te maken met Zeeuwse mosselen. Deze zijn vanaf juli weer volop verkrijgbaar.

LUNTEREN Na ruim 25 jaar in Barneveld gewoond te hebben, zitten wij nu (met veel plezier) alweer twee jaar in de molenaarswoning aan de Dorpsstraat in Lunteren. Toen ik pas met mijn oudste zoon broodjes ging halen voor het ontbijt zei hij: 'net vakantie hier mam. Alsof je in het buitenland 's ochtends een dorpje inwandelt voor verse broodjes.' En zo voelt het ook wel om hier te wonen. Als vakantie; rustig en gemoedelijk. Je bent zo in het bos, heerlijk zwembad op fietsafstand en wat winkels betreft van alle markten thuis.

Eén van mijn favoriete winkels is De Lunterse Beek, een prachtige viszaak (met aangrenzend restaurant!) aan 't Nieuwe Erf dat onder de bezielende leiding staat van Kees Dijkhuizen. Iedere keer als ik daar kom, ligt er weer een ander assortiment verse vis. Hieruit blijkt dan wel dat er ook bij de producten uit het water sprake is van seizoenen. Toen ik Kees vroeg of hij mee wilde werken aan deze rubriek en wanneer ik dan het beste bij hem langs kon komen, begonnen zijn ogen te glimmen en zei hij: ' als het mosselseizoen begint.'

RAUW Nu ben ik vroeger tijdens mijn werk bij het culinaire maandblad TIP (nu Delicious) weleens mee geweest op een mosselboot. Veel kan ik me daar niet meer van herinneren. Wel dat ik als 20-jarige op een boot vol stoere mannen stond toen de schipper mij zei dat je de lekkerste mosselen had als je ze direct zo rauw uit de zee at. Toch enigszins verlegen met de situatie en bang dat ik onder het toeziend oog van die stoere zeebonken een flater zou slaan, zei ik hem dat als hij er eerst eentje at, ik zeker zijn voorbeeld zou volgen. Hij had gelijk! Ik denk dat daar mijn liefde voor rauwe oesters ook is begonnen.

Maar met mosselen kan je veel meer dan alleen rauw eten. Je kunt ze koken, (roer)bakken en frituren. Vandaag kies ik voor gekookte mosselen omdat ik dat altijd zo gezellig vind eten met die grote pan op tafel. Lekker met de hand eten, een lege schelp gebruik je als bestek. En alle lege schelpen schuif je mooi in elkaar.

OPSCHUIMEN Al pratend met Kees kom ik erachter dat ik met het klaar maken van mosselen iets doe, wat eigenlijk helemaal niet hoeft. Het meeste werk vind ik het wassen en controleren of er foute schelpen tussen zitten want verder is het super eenvoudig en snel. Bij een schelp die openstaat tikken op het aanrecht. Sluit de schelp dan leeft ie nog en kan ie gewoon gegeten worden. Dat deden ze vroeger, zegt Kees. Hij zet de mosselen gewoon op met het vocht dat in de bak zit, brengt het aan de kook en dan (bij 1 kilo) één keer laten opschuimen en omschudden en ongeveer tien minuten laten koken. De schelpen die dicht blijven of verfomfaaid in de schelp blijven zitten moet je niet eten. De kleur van de mossel die kan ook nogal verschillen van diep oranje tot bijna wit. Dat ligt alleen maar aan het voedsel dat ie heeft gegeten en zegt dus verder niets over wel of niet kunnen eten.

Vroeger zeiden ze dat het mosselseizoen was als de 'r' in de maand zat. Dat kwam omdat de mosselen koel vervoerd moesten worden en men nog niet de beschikking had over koelwagens. Tegenwoordig is het mosselseizoen van juli tot mei. Het mosselzaad komt uit de Waddenzee, maar gaat naar de Oosterschelde om daar verder te groeien. Dit duurt zo'n twee jaar. Maar dan heb je een (h)eerlijke Nederlandse mossel die zich wat betreft grootte en smaak duidelijk onderscheidt van de Franse of Spaanse mossel. Nederlandse mosselen zijn groot en vol romig van smaak.

Mosselen bevatten weinig calorieën en dus ideaal als je aan de lijn doet. Voor degene die daar niet op hoeven/ willen letten heb ik een lekkere dipsaus. Nog een salade en stokbrood erbij en dan wens ik u smakelijk eten.

[Inge Melisse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie