De Brit Isaac Wytchard neemt misschien het geel mee naar huis.
De Brit Isaac Wytchard neemt misschien het geel mee naar huis. Arnoud J Spaaij

Hitte speelt Tour de Junior geen parten

26 juli 2019 om 11:35 Wielrennen

ACHTERVELD Het was duidelijk dat de warmte invloed had op de Tour de Junior. Voor de bergtijdrit 's morgens viel dat nog mee, maar in het criterium donderdagavond was dat anders. Toch verliepen de wedstrijden zonder grote problemen.

Arnoud J Spaaij

De bergklassementen werden met de tijdrit op de Leusderheide definitief gerangschikt. Isaac Wytchard uit Knaresborough mocht de bolletjestrui definitief om zijn schouders doen in de categorie 6. De Brit staat ook in het sprintklassement en het algemeen klassement bovenaan en dus vertrekt hij de rest van de week in het geel. 's Avonds was hij ook weer ijzersterk en domineerde de hele koers van het peloton in categorie 5 en 6. De eindsprint liet hij gaan, omdat het vasthouden van de eerste plaatsen in de klassementen nu hoofdzaak is geworden voor hem.

De Australiër Sebastian Beitzel heeft in categorie 5 de hele week het snelste gereden al is zijn voorsprong op Jochem van Appeldoorn (Veenendaal) met maar enkele seconden nog geen zekerheid op het geel. Er volgen immers nog drie wedstrijden waar heel veel in gaat gebeuren.
MASSASPRINT Ook in categorie 7 en Nieuwelingen Meisjes ging de hele groep uiteindelijk met een massasprint over de finishlijn. Martijn Mulder (Epe) fietst ook in het geel met de bolletjestrui eronder. Net als dat geldt voor Nienke Vinke (Amersfoort). Het was ook Vinke die tijdens het criterium voortdurend alles bijeen hield. Iedere renner die haar links en rechts probeerde aan te vallen pareerde ze ijzersterk. Die tactiek van verdediging, zo liet ze voor de microfoon van speaker Nico de Vries na de wedstrijd weten, blijft ze voorlopig hanteren.
HART OPHALEN In de categorie Nieuwelingen kon iedere sportliefhebber zijn hart ophalen. Ze renners kregen al vroeg te maken met een aanval van Radan Adriaans (Stein). Het antwoord van de andere sterke renners, zoals bolletjestruiwinnaar Youp de Vos uit Hillegom en gele truidrager Finn Roumen (Stein) bleef enige tijd uit. De koers ging in eerste instantie al wat later van start, omdat de EHBO een renner wat moest opfrissen. Ook tijdens de koers, op het moment dat Adriaans voorop lag, werd de koers stilgelegd maar nu voor een valpartij. Tot ongenoegen van de sporters die meenden dat Adriaans inmiddels van 13 seconden voorsprong naar 5 seconden was teruggehaald terwijl bij hervatting Adriaans van de jury toch weer 13 seconden voorsprong kreeg. Adriaans haalde het niet, werd teruggepakt en uiteindelijk was het Mees van Duren (Amstelveen) die op veertien ronden wegreed. Met nog zes ronden te gaan leek hij goede kans te maken op de dagzege, maar de koers eindigde toch in een massasprint die werd gewonnen door Youp de Vos.
INGEKORT De wedstrijden in Achterveld waren vanwege de warmte ingekort en het programma was een half uur later opgestart. Drie renners kregen het na de race even te warm. Zij waren in goede handen, want de koers wordt niet alleen door de EHBO begeleid, maar ook zijn er artsen. De Tour de Junior eindigt zaterdag in Achterveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie