Guus Klinker (11) is Europees en wereldkampioen BMX geworden.
Guus Klinker (11) is Europees en wereldkampioen BMX geworden. Helma Klinker

Barnevelder pakt wereldtitel in Zolder

26 juli 2019 om 10:30 Overig

BARNEVELD Guus Klinker heeft de jacht op de hoofdprijzen in het jeugd-BMX voltooid. De afgelopen weken won de 11-jarige Barnevelder al de Nederlandse en Europese titel. Woensdag werd daar de wereldtitel aan toegevoegd. ,,Ik ben heel blij”, vertelt Guus.

Edward Doelman

De 11-jarige Barnevelder, lid van de Flying Bikes uit Kootwijkerbroek, heeft er de afgelopen maanden hard voor gewerkt. Naast de trainingen op de BMX-fiets deed hij bijvoorbeeld ook krachttrainingen. Het heeft hem fysiek sterker gemaakt, met name in zijn benen.

Die kracht kwam hem afgelopen weken uitstekend van pas. Guus won de Nederlandse titel en voegde daar een week later de Europese titel aan toe. In Letland was hij de allersterkste. Afgelopen week volgde het WK op de baan in het Belgische Zolder. ,,Ik heb vaker wedstrijden gehad op deze baan. Dat is wel een voordeel”, geeft Guus aan. Zijn concurrenten kwamen uit verre oorden, zelfs uit grote BMX-landen als Nieuw-Zeeland en Colombia.

In dat sterke veld liet Klinker zien hoe talentvol hij is. Zijn krachtsexplosies op het moment dat het starthek naar beneden viel, waren alle concurrenten te machtig. De voorronde en halve finales werden makkelijk overleefd. ,,Mijn start in de finale ging heel goed. Ik lag meteen op kop en kon de snelheid vasthouden. Wel was het ontzettend warm.” Guus maakte in de spectaculaire sport die BMX is, geen fouten in de finale. Overtuigend werd hij ook de beste van de wereld. ,,Hij begint het inmiddels te beseffen. ‘Ik ben wereldkampioen’, zei hij vanmorgen toen hij wakker werd”, lacht zijn moeder Helma.

DROOM Zij is uiteraard ook trots op de prestaties van haar zoon, die na de zomer naar groep 8 van de Vogelhorst gaat. ,,School mag er natuurlijk niet onder lijden, maar tot nu toe gaat dat heel goed. Van de school krijgt Guus ook de ruimte om te doen wat hij ontzettend leuk vindt.” Dromen zijn er natuurlijk genoeg. Guus droomt ervan om later als BMX’er de wereldtop te halen en naar de Olympische Spelen te gaan. ,,Guus is natuurlijk pas 11 jaar, dus het is nog een lange weg. Zolang hij de sport leuk vindt, proberen wij hem daar in te ondersteunen”, zegt moeder Helma. Dat betekent dat er volgend jaar bijvoorbeeld ook een bijzondere trip op de planning staat. Het jeugd-WK BMX wordt volgend jaar gehouden in Houston, in de Amerikaanse staat Texas. ,,Het is de bedoeling dat Guus daar zijn titel gaat verdedigen.”

Maar voordat het zo ver is, is het tijd voor vakantie. Eind augustus rijdt hij als kersverse Europees- en wereldkampioen zijn eerste wedstrijd tegen leeftijdsgenoten uit Europa. Mag hij dan starten in de regenboogtrui, de trui die een wereldkampioen het hele jaar door mag dragen? In het geval van Guus niet. Bij jeugd-WK’s worden geen regenboogtruien of medailles uitgereikt. Dat vindt Guus aan de ene kant wel jammer. Toch kan iedereen komend jaar wel zien dat hij de beste van de wereld in zijn leeftijdscategorie is. Guus gaat op zijn BMX een nieuwe nummerplaat bevestigen met ‘W1’. Dat is het bordnummer dat een wereldkampioen toebehoort. Guus vindt dit ook ‘heel gaaf’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie